Index Vakbarát Hírportál

Oleg Usztenko: Az energiakereskedők hagyjanak fel az orosz nyersanyagokkal

2022. április 11., hétfő 09:23

Az ukrán kormány felszólította a világ legnagyobb energiakereskedőit, hogy hagyjanak fel az orosz nyersolaj kezelésével, ugyanis a háború kitörése óta több mint 20 millió hordót szállítottak. A Vitol, a Trafigura, a Glencore és a Gunvor továbbra is nagy mennyiségű orosz nyersolajat és gázolajat szállítottak az adatok szerint.

Oleg Usztenko, az ukrán elnök gazdasági tanácsadója levélben követelte a legnagyobb nyersanyag-kereskedő cégektől, hogy azonnal hagyjanak fel az orosz szénhidrogénekkel való kereskedelemmel. Tekintettel arra, hogy ezzel Moszkva fegyver- és rakétavásárlásait finanszírozzák.

A tény az, hogy a kereskedelem ugyanúgy zajlik tovább, és ez segít Oroszországnak abban, hogy hozzájusson tőkéhez. Ebben a körforgásban végül háborús bűnöket finanszíroznak

mondta a ukrán elnöki tanácsadó a Financial Timesnak.

Csak az Európába irányuló orosz nyersolaj-, finomított termék- és gázexport a Bruegel és a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) adatai szerint napi 850 millió dollárt (közel 300 milliárd forint) biztosít Moszkvának, és rekordméretű folyó fizetési mérlegtöbbletet eredményezett Oroszországnak.

Bár az orosz olaj- és gázipari vállalatok nem tartoznak közvetlenül az uniós szankciók hatálya alá, a finomítók, a biztosítók, a bankok és a hajózási társaságok „önszankciókat” alkalmaznak. Mert fennáll a veszélye, hogy megsértik a szankciókat, illetve hogy rontják a cégek hírnevét.

Az olajkereskedők kevésbé ismertek, mint az energiavállalatok – hisz ezek erős marketingüzletágakkal is rendelkeznek –, ugyanakkor alapvető részét képezik annak az infrastruktúrának, amely lehetővé teszi az áruk mozgását a világban.

Az ukrajnai háború kezdete és március vége között a négy legnagyobb nyersanyag-kereskedelmi cég 33 tartályhajót bocsátott ki, amelyek nagyjából 20 millió hordónyi OROSZ nyersolajat és olajtermékeket szállítottak

– derül ki a Global Witness adataiból, amit a Financial Times szemlézett. A számok a Kazahsztánban és Türkmenisztánban kitermelt, de orosz kikötőkből szállított olajat is tartalmazzák.

Oleg Usztenko levelére számos kereskedőcég azt mondta, hogy egyértelműen elítélik az ukrajnai háborút. A Vitol közleményében közölte: nem köt újabb orosz olajügyleteket. A Trafigura közölte, hogy az invázió előttinél kisebb mennyiségben vásárol orosz olajat. A Gunvor azt mondta, hogy jogilag köteles teljesíteni a meglévő kereskedelmi szerződéseket, amelyeket nem szankcionáltak, de nem kötnek új üzleteket az orosz nyersanyagokkal kapcsolatban.

Oroszország 2021-ben napi 4,6 millió hordónyi nyersolajexportjából legalább 2,5 millió hordót hosszú távú szerződések alapján értékesítettek – ebből napi 1,4 millió hordónyi hordó mennyiséget Európába küldtek a JPMorgan kutatása szerint. 

Az orosz nyersolajexport március második felében napi 3,1 millió hordóra csökkent, szemben a hónap első felében mért napi 3,5 millió hordóval.

Rovatok