Index Vakbarát Hírportál

Több mint 40 éves csúcson a német infláció

2022. április 12., kedd 10:01

A németországi infláció több mint 40 éve nem volt ilyen magas: 2022 márciusában az éves infláció 7,3 százalék volt, korábban 1981 őszén mértek utoljára ilyen magas értéket.

A németországi 2022. februári 5,1 százalékról márciusra már 7,3 százalékra emelkedett az infláció – írja az MTI. Az inflációs adatok meghatározásakor az áruk és a szolgáltatások árváltozását is mérik:

Ha az energiaárak változása nélkül számolnánk az inflációt, akkor márciusban évi 3,6 százalék, ha pedig sem az energia-, sem az élelmiszerárak változását nem vennénk figyelembe, akkor pedig a márciusi infláció évi 3,4 százalék lett volna. Tehát jól látható, hogy Németországban elsősorban az energia- és az élelmiszerárak növekedése volt a magas infláció elsődleges oka.

Csak havi alapon vizsgálva, az előző hónaphoz képest márciusban 2,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, februárban pedig 0,9 százalékos volt a havi emelkedés.

EGYETLEN HÓNAP ALATT AZ ENERGIAÁRAK 16,4 SZÁZALÉKKAL NŐTTEK.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves bázison 7,6 százalék lett márciusra a februári 5,5 százalék után. Havi összevetésben a HICP márciusban 2,5 százalékra emelkedett a februári 0,9 százalékról.

(Borítókép: Ina FASSBENDER / AFP)

Rovatok