Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes zöldbabra és hamisított szalámira figyelmeztetnek, kivonták őket a forgalomból

2022. április 13., szerda 15:18

Csattanó maszlag lehetséges jelenléte miatt elrendelte egy aldis zöldbab visszahívását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az Aldi ezergrammos kiszerelésű, a Hungarofreeze által forgalmazott sárga hüvelyű zöldbabjába kerülhetett bele az anyag. A csattanó maszlag hallucinogén, úgynevezett tropán alkaloidokat (például atropint) tartalmazó, mérgező gyomnövény, vagyis veszélyes lehet.

A hivatal szerint az alábbi minőségmegőrzési idejű és tételszámú termékekbe kerülhetett az anyag: 

A Nébih azt is közölte, hogy ugyanebből a termékből hasonló okból kifolyólag korábban már visszahívták az alábbi minőségmegőrzési idejű és tételszámú darabokat is:

Az Aldi azt kéri, hogy aki vásárolt a megjelölt termékből, ne fogyassza el, hanem vigye vissza bármelyik üzletbe, ahol a vételárat blokk nélkül is visszatérítik.

Hamisított szalámit vontak ki a forgalomból

Arról is szerdán számolt be a Nébih, hogy egy budapesti vásárcsarnokban működő húsboltban tartottak nyomon követési célellenőrzést, amelynek során hamisított csemegeszalámit találtak.

A szalámikat Pick-csomagolásban árulták, de már a terméken feltüntetett adatok is gyanúra adtak okot, mivel a címkén és a celofánborításon eltérő engedélyszámok szerepeltek. Ráadásul az ügyfél az előírt szállítmányt kísérő dokumentációt sem tudta bemutatni.

Az utóbbi hiányosság a Nébih szerint már önmagában is súlyosan jogsértő, hiszen így nem állapítható meg kétséget kizáróan az élelmiszer eredete. Emellett viszont a termék még hamisítottnak is minősül, mivel a hivatalos adatok alapján a Pick Szeged Zrt. évek óta nem állít elő Pick csemegeszalámi megnevezésű terméket.

Az ellenőrök azonnali hatállyal elrendelték a kifogásolt termék forgalomból való kivonását, a vele megegyező élelmiszerek visszahívását, és megtiltották a további forgalmazásukat is, ezenkívül hatósági zár alá vették a húsboltban található termékeket.

A hatóság közölte, hogy az ügyben bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést is tesz. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

A termék részletes adatai a Nébih oldalán érhetők el. A hivatal arra kéri a vásárlókat, hogy ha az ott ismertetett jellemzők alapján a hamis termékből vásároltak, vigyék vissza a vásárlás helyére a Nébih egyidejű értesítése mellett (a kiemelt@nebih.gov.hu címen).

(Borítókép forrása: Portal.Nébih.gov.hu)

Rovatok