Index Vakbarát Hírportál

Afrikában komoly hídépítési projektet nyert el a Duna Aszfalt leányvállalata

2022. április 14., csütörtök 19:38

A GED Africa Ltd. és a Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya jelentős, hosszú távú infrastruktúra-fejlesztési megállapodást írt alá, amelynek része egy modern, 345 méteres, ferdekábeles híd építése a Luapula folyón, illetve egy korszerű határállomás létrehozása a Kongói Demokratikus Köztársaság és Zambia között. A koncessziós szerződés 25 évre szól - tudta meg a Magyar Építők

A Duna Aszfalt Zrt. leányvállalataként működő GED Africa Ltd. dolgozta ki a GED Africa Route Project regionális fejlesztési kezdeményezést. A 25 éves, BOT (build-operate-transfer) típusú projekt a GED Africa leányvállalatai (GED Congo és GED Zambia), valamint a Kongói Demokratikus Köztársaság és a Zambiai Köztársaság kormánya között, külön koncessziós megállapodások alapján valósulhat majd meg. 

A Szíjj László érdekeltségébe tartozó Duna Aszfalt helyi leányvállalata mellett helyi cégek is részt vesznek a munkálatokban: a megállapodás tartalmazza, hogy a szerződéses munkák 30 százalékát helyi társaságok végzik majd el. A határállomás működtetéséhez szükséges komplex információtechnológiai rendszerek alkalmazása révén további kapacitásépítési és foglalkoztatási lehetőségek kínálkoznak majd a közösség számára.

A Zambia és Dar es Salaam nemzetközi kikötő között létesülő kereskedelmi összeköttetés is rész a projektnek. Ez elősegíti a bányászat és a mezőgazdaság ágazati fejlődését, illetve Kasengát a Kongói Demokratikus Köztársaság következő jelentős kereskedelmi központjává teszi. 

A GED Africa Route hosszú távú foglalkoztatási lehetőséget teremtve tartós, pozitív hatással lesz a helyi gazdaságra. Fontos azt is megemlíteni, hogy a GED Africa Route mentén élők számára nyújtott előnyök között szerepel az egészségügyi ellátáshoz és az oktatáshoz való jobb hozzáférés, valamint a helyi kereskedelem megkönnyítése – írják a közleményben.

(Borítókép: Duna Aszfalt)

Rovatok