Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság szerint sérti a szankciókat rubelben fizetni az orosz gázért

2022. április 14., csütörtök 10:40

Az orosz állami szervek és pénzügyi rendszerek ellen kirótt büntetőintézkedések miatt az Európai Unió tagállamai nem tudnak rubelben fizetni az orosz földgázért. Magyarország gondban lehet.

Az Európai Unió figyelmeztette a tagállamokat, hogy nem teljesíthető a jelenleg hatályos, Oroszországra kivetett szankciók mellett Vlagyimir Putyin orosz elnök követelése, hogy a vásárlók kötelezően rubelben fizessenek az orosz földgázszállítmányokért, ha szerepelnek a barátságtalan országok listáján (ezen egyébként Magyarország is rajta van). Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve bemutatta elemzését Putyin március végi rendeletéről, ami szerint több probléma is van az orosz lépéssel.

A Bloomberg által megismert állásfoglalás szerint Putyin rendelete lényegesen megváltoztatja a gázvásárlás menetét, új jogi helyzetet teremt, amely pluszköltségeket róhat a vevőkre, mivel a tranzakciót teljes mértékben Oroszország irányítaná. A rubeles fizetéssel viszont az a legnagyobb probléma, hogy sértené az orosz kormányra, annak központi bankjára és azok megbízottjaira alkalmazott szankciókat. Az eljárás hatással lehet a Gazprombank által kibocsátott különböző pénzpiaci eszközökre vonatkozó egyéb tilalmakra is. Tehát ha rubelben fizetnek a földgázért a tagállamok az állami tulajdonú Gazpromnak, akkor az segíthet kijátszani az orosz államadósság finanszírozására vonatkozó tiltásokat.

Az is problémás, hogy a Gazprombank révén a rubel-euró vagy a rubel-dollár átváltását is az oroszok határozhatnák meg, ami pedig más pénzügyi korlátozásokat hágna át. Az Európai Bizottság szerint az új eljárás teljes ellenőrzést adna át az orosz államnak a központi bankon keresztül a tekintetben, hogy mikor zárul le az ügylet, és a vevő mikor mentesül a kötelezettség alól – derül ki a Napi.hu összefoglalójából.

Az Európai Unió szinte összes tagállama jelezte már, hogy nem hajlandó rubelben fizetni az orosz földgázért, kivételt Magyarország jelent, amely erre teljes mértékben hajlandó. Szlovákia pedig akkor tenne csak így, ha semmilyen más megoldás nem marad.

Mivel Vlagyimir Putyin azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a gázszállítmányokat azokba az országokba, amelyek nem hajlandók rubelben fizetni, az európai gázellátás veszélybe kerülhet.

(Borítókép: Munkások sétálnak el gázkompresszorok mellett  a Gazprom által üzemeltetett  föld alatti gáztárolóban, Oroszországban 2021. november 17-én. Fotó: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images)

Rovatok