Index Vakbarát Hírportál

Egyértelmű fenyegetést kapott Kína az amerikaiaktól: ne fúrják a Moszkva elleni szankciókat

2022. április 14., csütörtök 08:54

Noha Kína nem foglalt állást az orosz–ukrán háborút illetően, egyelőre nem siettek Oroszország segítségére. Az Egyesült Államok pénzügyminisztere most megüzente: ne próbálkozzanak Moszkva támogatásával.

Kínának segítenie kell véget vetni Oroszország „förtelmes ukrajnai háborújának, különben szembe kell néznie azzal, hogy elveszíti tekintélyét a világban”  mondta szerdán az amerikai pénzügyminiszter egy előadásában a Reuters szerint. Janet Yellen figyelmeztette Pekinget, hogy aki megpróbálja aláásni a nyugati szankciókat, annak gazdasági következményekkel kell szembenéznie.

Yellen egy mérföldkőnek számító beszédében kijelentette, hogy erőteljesen reméli, hogy Kína az Oroszországgal való különleges kapcsolatát arra fogja használni, hogy meggyőzze Moszkvát a konfliktus befejezéséről. Azt is elmondta, hogy egyelőre nem látszik, hogy Peking jelentős mértékben próbálná segíteni az orosz gazdaságot a szankciókkal szemben.

„A világ Kínához való hozzáállását és a további gazdasági integráció elfogadására való hajlandóságát befolyásolhatja, hogy Kína hogyan reagál az Oroszországgal szembeni határozott fellépésre vonatkozó felhívásunkra” – mondta Yellen a washingtoni Atlantic Council agytrösztnél tartott előadásában. 

Arról is beszélt, hogy a jövőre nézve Kína és a Nyugat számára egyre nehezebb lesz elválasztani a gazdasági kérdéseket a szélesebb nemzetbiztonsági aggályoktól. Yellen úgy véli, hogy az oroszukrán háború kapcsán Peking ezért sem maradhat szótlan, mert az a nemzetközi rendre gyakorolt következményekkel jár majd, amelynek Kína vesztese lehet.

Kína nem várhatja el, hogy a világ tiszteletben tartsa Peking jövőbeni, a szuverenitásra és a területi integritásra vonatkozó felhívásait, ha nem tartja tiszteletben ezeket az elveket Ukrajnában most, amikor számít

 fogalmazott az Egyesült Államok pénzügyminisztere.

Yellen azonban a kérdés-válasz órán azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak keményen együtt kell működnie Kínával annak érdekében, hogy elkerülhető legyen egy olyan bipoláris globális pénzügyi rendszer, amely a piacvezérelt demokráciákat szembeállítja az autokratikus, állami kézi vezérlésű gazdaságokkal.

Kína egyelőre nem állt Oroszország pártjára a háború kapcsán, de nem is ítélte el Moszkva február 24-én indított invázióját. A hivatalos pekingi kommunikáció rendre a béke fontosságát és a konfliktus rendezését hangsúlyozza csak. A kommunista államhatalom viszont rendre elutasította, hogy a kínaiorosz kapcsolatokat az ukrán válsággal hozzák összefüggésbe. Liu Pengyu, Kína washingtoni nagykövetségének szóvivője Yellen beszédére mindössze annyit reagált, hogy „Peking elkötelezett a béketárgyalások előmozdítása mellett”.

„Kína ellenzi az egyoldalú szankciók és az Egyesült Államok hosszú karú joghatóságának minden formáját, és határozottan meg fogja védeni a kínai vállalatok és magánszemélyek törvényes jogait és érdekeit” – tette hozzá Pengyu a Reutersnek.

(Borítókép: Janet Yellen 2014. december 17-én. Fotó: Alex Wong/Getty Images)

Rovatok