Index Vakbarát Hírportál

A fejlesztők kibuktak, az Apple ujjal mutogat – merész húzásra készül a Facebook anyavállalata

2022. április 14., csütörtök 17:02

A Facebook anyavállalata, a Meta Platforms azt tervezi, hogy zsebre teszi a Metaverzumon belüli virtuális eladások összegének 47,5 százalékát. Emiatt a fejlesztők elkezdték a céget kritizálni, az Apple pedig igyekezett újra belerúgni a Facebookba.

A Facebook anyavállalataként működő Meta Platforms hétfőn közzétette, hogy a Horizon Worlds néhány alkotója számára lehetővé teszi, hogy a platformon virtuális eszközöket, például NFT-ket adjanak el. A Horizon Worlds virtuálisvalóság-platform a Meta Platforms Metaverzumának szerves részét képezi – írta meg a Marketwatch.

A Meta Platforms szerint minden itt végzett, virtuális eszközökkel kapcsolatos eladási tranzakciónak 47,5 százalék lesz a költséghányada, amely a Meta Quest Store harmincszázalékos platformdíjából és a Horizon Worlds 17,5 százalékos költségéből tevődik össze.

Úgy gondoljuk, hogy ez egy nagyon versenyképes ajánlat. Hiszünk abban, hogy a többi platform is kiveheti ebből a részét

– mondta Vivek Sharma, a Meta Horizon alelnöke a The Verge-nek.

A Meta Platforms közleménye azonnal visszavett a fejlesztők lendületéből. Ők arra emlékeztettek, hogy az OpenSea nevű NFT-piactér költséghányada tranzakciónként 2,5 százalék, míg a LooksRare két százalékot számít fel ugyanezért. Eközben a Meta Platformsszal hadakozó Apple arra használta fel a kínálkozó lehetőséget, hogy belerúgjon egyet a Facebook anyavállalatába.

A Meta többször is azzal támadta az Apple-t, hogy a vállalat az alkalmazáson belüli vásárlások esetén harmincszázalékos jutalékkal skalpolja meg az alkotókat, ezenkívül a kisvállalkozásokat és a fejlesztőket minden egyes alkalommal a magas költségek elszenvedőiként aposztrofálta. Ehhez képest a Meta most azt tervezi, hogy ugyanezeknek az alkotóknak lényegesen magasabb díjat számít fel, mint bármely más platform 

– mondta Fred Sainz, az Apple szóvivője. Majd hozzátette, hogy szerinte a Meta bejelentése rámutat arra, hogy valójában képmutatók.

A Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg azért átkozta az Apple-t, mert a cég az AppStore-ban az alkalmazáson belüli vásárlások összegéből a fejlesztőknek harminc százalékot számított fel költségként.

Miközben a Metaverzumot építjük, arra összpontosítunk, hogy az alkotóknak lehetőséget biztosítsunk arra, hogy a munkájukkal pénzt keressenek. Ezt nehezíti, hogy az Apple minden tranzakció után harmincszázalékos díjat számít fel, ezért az előfizetéses termékünket frissíteni fogjuk, hogy az alkotók több pénzt kereshessenek

– mondta Zuckerberg novemberben.

A Blockparty vezérigazgatója, Vladislav Ginzburg a fejlesztők reakcióját emelte ki:

A Facebook minden médiafájlt eltárol, minden adatot megőriz, a marketingnek és az értékesítésnek pedig minden lépcsőfokát ők felügyelik, minden az ő tulajdonukban van. Ahelyett hogy az alkotók számára lehetővé tennék, hogy a Facebook segítségével elérhető összegért tudjanak mindent eladni, az a céljuk, hogy megszerezzék az értékesítési összeg majdnem felét. Erre csak azt tudjuk válaszolni: köszönjük, nem!

A jelek szerint a Meta Platforms nem akarja a véletlenre bízni, hogy megtérüljön a Metaverzum várhatóan több tízmilliárd dolláros beruházási költsége, hanem elébe megy a dolgoknak, és a Horizon Worlds platformon már a kezdetek kezdetén szemmel látható bevételt szeretne elérni, így csökkentve a beruházás kezdeti negatív pénzáramának mértékét.

(Borítókép: Zuckerberg a Georgetown Egyetemen beszél 2019. október 17-én. Fotó: Andrew Caballero-Reynolds / AFP)

Rovatok