A cukrászdák többsége sikeresen átvészelte a járvány miatti nehéz időszakot, az elviteles értékesítés ugyanis nem idegen az üzletek számára, így sikerült talpon maradniuk – nyilatkozta a Pénzcentrumnak a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.
Erdélyi Balázs úgy látja, hogy a helyben készült ételek és italok elviteles értékesítésénél nagy segítség volt az 5 százalékos áfakulcs használata. Az ipartestületi elnök azonban hozzátette: a tölcséres fagylalt 27 százalékos áfával történő értékesítése indokolatlanul nagy terhet jelent a cukrászdák és a fagylaltozók működésénél.
Álláspontja szerint a forint gyengülése, a háború és az infláció is káros hatással van a cukrászszakmára. Az alapanyagok ára ráadásul folyamatosan emelkedik, és van, hogy naponta más áron érkezik. Már amikor érkezik, az ellátás ugyanis sokszor akadozik – jegyezte meg.
Erdélyi Balázs arról is beszélt, hogy a kedvezőtlen körülmények miatt az idei évben egy nagyobb áremelés figyelhető meg a fagylalt árában is. Míg a múlt évben a legtöbb helyen 300-350 forintba került egy gombóc fagylalt, idén ez az ár már átlagosan 400-450 forint körül van.
Ez már közelíti a lélektani határt, de nem nagyon van más választási lehetőségük a cukrászoknak, amíg 27 százalékos áfakulccsal kell értékesíteniük
– fogalmazott a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.
(Borítókép: Komka Péter / MTI)