Index Vakbarát Hírportál

Kína szorosabbra fűzné orosz kapcsolatait, közben romlanak a gazdasági kilátásai

2022. április 19., kedd 13:39

Lo Jü-cseng, kínai külügyminiszter-helyettes kedden Pekingben találkozott Andrej Gyenyiszovval, Oroszország Pekingben szolgálatot teljesítő nagykövetével, akit arról biztosított, hogy Kína kész tovább erősíteni a stratégiai együttműködést Oroszországgal.

Bárhogyan is alakuljon a nemzetközi helyzet, Kína változatlanul készen áll a mindkét fél számára előnyös együttműködés megvalósítására, valamint a két fél közös érdekeinek védelmezésére – áll a kínai külügyminisztérium hivatalos oldalán közzétett közleményében.

Peking emellett elkötelezett az »új típusú« nemzetközi kapcsolatok kiépítésének előmozdítása mellett

– tette hozzá Lo Jü-cseng kínai külügyminiszter-helyettes.

A kétoldalú kapcsolatokat értékelve a kínai külügyi tárca helyettes vezetője kiemelte: az idei első negyedévben a Kína és Oroszország közötti külkereskedelmi forgalom értéke elérte a 38,2 milliárd dollárt, amely közel harmincszázalékos növekedést jelent.

Az eredmény Lo szerint „a két ország kapcsolatainak szilárdságát és belső lendületét” igazolja.

A kínai külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy a két ország „stratégiai együttműködési kapcsolata változatlanul magas szintű fejlődést mutat és az együttműködést minden téren folyamatosan mélyítik”.

Az orosz nagykövet pedig leszögezte, hogy

elkötelezettek az átfogó, pragmatikus együttműködés elmélyítése mellett Kínával.

A közlemény szerint a felek egyebek mellett az ukrajnai helyzetről is egyeztették álláspontjaikat, ám erről további részleteket nem adtak közre.

Kína tartózkodik attól, hogy inváziónak minősítse az ukrajnai orosz katonai hadműveletet, és több alkalommal szót emelt az Oroszország ellen alkalmazott nyugati szankciók ellen, a béketárgyalások előmozdítását szorgalmazva a helyzet megoldására.

Több bank is rontotta a kínai növekedés kilátásait

Az UBS Group AG, a Barclays Plc, a Standard Chartered Plc és a Bank of America (BofA) szakértői visszafogták Kína idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzésüket a koronavírus terjedése és az e miatt elrendelt lezárások hatása miatt.

A UBS közgazdászai 5 százalékról 4,2 százalékra módosították előrejelzésüket. A Barclays szakértői 4,5 százalékról 4,3 százalékra csökkentették előrejelzésüket, arra számítva, hogy a koronavírus-járványhoz kapcsolódó problémák hosszú ideig fennállnak. A Standard Chartered közgazdászai 5,3 százalékról 5 százalékra rontották a kínai GDP-növekedésre vonatkozó várakozásukat, ők szintén a lezárások következményeivel hozták ezt összefüggésbe. A Bank of America 4,8 százalékról 4,2 százalékra rontotta az idei növekedési előrejelzését.

A kínai gazdaság növekedési üteme 2022 első negyedévében 4,8 százalékkal nőtt éves összevetésben annak ellenére, hogy az országban márciusban szigorú karantént vezettek be több térségben és városban a koronavírus-járvány miatt.

A tavalyi utolsó negyedévben a kínai GDP 4 százalékkal nőtt.

A kínai jegybank a napokban ígéretet tett arra, hogy fenntartja a pénzügyi rendszer likviditását, valamint ösztönzi a bankokat a hitelezés növelésére. A jegybank egyben felszólította a bankokat, hogy növeljék a karanténban lévő vállalkozások és magánszemélyek hitelezését. Továbbá arra kötelezte a bankokat, hogy vásároljanak helyi önkormányzatok által kibocsátott kötvényeket az infrastrukturális beruházások fellendítése céljából – ez a közgazdászok szerint Kína gazdasági növekedésének fontos motorja lesz.

(MTI)

(Borítókép:  Lo Jü-cseng kínai külügyminiszter-helyettes 2018. november 6-án. Fotó:  Fabrice COFFRINI / AFP)

Rovatok