Index Vakbarát Hírportál

Az unióban Magyarországon nőtt legjobban az ingatlanár

2022. április 20., szerda 12:40

A lakásárak a 2015. évihez képest jelenleg 208 százalékkal vannak magasabban Magyarországon, ami az adatot közlő országok között a legmagasabb érték az Európai Unióban – hívta fel a figyelmet a Duna House az Eurostat adataira hivatkozva. A jelentős drágulás ellenére a magyarországi ingatlanok árszintje az európai országok között így is a középmezőny végén helyezkedik el, ami a munkabérek alacsonyabb értéke miatt korántsem meglepő.

A volt szocialista országokban – Románia kivételével – mindenhol a 138,8 százalékos uniós átlag feletti volt a lakások drágulása az elmúlt hat évben. Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője elmondta, hogy az albérletekért átlagosan havi 160 ezer forintot kell fizetni, egy budapesti belvárosi lakást pedig már csak egymillió forint feletti négyzetméteráron lehet megvásárolni.

Horvátországban, Észtországban és Szerbiában is a magyarországihoz hasonló áron lehet lakást venni, viszont a hazainál olcsóbban lehet lakáshoz jutni például Bukarestben és Athénban. Az ingatlanközvetítő szakembere szerint a közeljövőben folytatódhat az áremelkedés. A nemzetközi ingatlanpiac lakhatási célú keresletére a legnagyobb bizonytalanságot az energiaárak tartós emelkedése jelenti; a növekvő kamatkörnyezet miatt dráguló hitelek és a szigorodó hitelezési folyamatok pedig a finanszírozási oldalon okozhatnak majd nehézséget.

Az Eurostat adatai alapján a bérleti díjak és a lakásárak az Európai Unió országaiban átlagosan 1,2 százalékkal, illetve 9,2 százalékkal emelkedtek 2021 harmadik negyedévében a 2020. év azonos időszakához képest.

Rovatok