Index Vakbarát Hírportál

Tízből kilencen megterhelőnek érzik az infláció hatásait

2022. április 21., csütörtök 15:06

Az Ipsos közvélemény-kutató intézet felmérése szerint Ausztriában tízből kilencen már megterhelőnek érzik az infláció hatásait, különösen igaz ez a bevásárlásaiknál és tankolásaiknál. A felmérés szerint az ötszáz válaszadó több mint fele tervezi, hogy a közeljövőben lemond a nem létfontosságú vásárlásokról.

A legszembetűnőbb áremelkedést a megkérdezettek 81 százaléka a mindennapi bevásárlások esetében tapasztalta.

Az üzemanyagárak növekedésének mértékét a megkérdezettek nyolcvan százaléka tartotta kellemetlenül magasnak, a fűtésköltségek emelkedését pedig 63 százalékuk. A lakhatás költségeinek és a bérleti díjak emelkedése 46 százalékukat érinti kellemetlenül.

A megkérdezettek 42 százaléka számolt be arról, hogy az éttermekben és bárokban is már megterhelő mértékű áremelkedést tapasztaltak. Az osztrák statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint márciusban átlagosan 6,6 százalékkal emelkedtek az éttermi árak az előző év hasonló időszakához képest.

A megkérdezettek különböző stratégiákkal igyekeznek enyhíteni az infláció hatásait magukra nézve. Az összes válaszadó 58 százaléka választotta azt a megoldást, hogy lemond a nem létfontosságú cikkek beszerzéséről, 44 százalékuk pedig a fűtési költségekkel igyekszik takarékoskodni. A válaszadók közel fele igyekszik visszafogni kiadásait, és inkább többet takarékoskodni. A tanulmány szerint nagy az igény a béremelésre is, azonban ezt csak tíz százalékuk tartja elképzelhetőnek.

A megkérdezettek 68 százaléka az ukrajnai háborút, 61 százalékuk pedig az ezzel kapcsolatos energiaár-emelkedést tartja a legnagyobb árfelhajtó tényezőnek. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos logisztikai problémákat 40 százalékuk, a globális nyersanyaghiányt pedig 26 százalékuk sorolta az inflációfokozó tényezők közé. Az Európai Központi Bank (EKB) kamatpolitikáját 24 százalékuk tartja árfelhajtó tényezőnek. A válaszadók több mint kétharmada tartós inflációra számít.

Az infláció ma már szinte mindenkire terhet ró. Szinte senki nincs, aki ne érzékelné valamilyen hatását. Az árak további alakulása különösen az alacsony jövedelműek számára lehet aggasztó

– mondta Alexander Zeh, az Ipsos tanulmányának vezetője.

Rovatok