Index Vakbarát Hírportál

Érkezik az új inflációkövető állampapír

2022. április 22., péntek 10:40 | aznap frissítve

Még két hónap sem telt el az előző inflációkövető állampapír bevezetése óta, de máris új, ötéves Prémium Magyar Állampapírt bocsát ki az Államadósság Kezelő Központ. Jövő szerdától már a PMÁP 2028/J sorozatból lehet vásárolni. A kamatprémium nem változik, de aki még az előző, PMÁP 2028/I sorozatból szeretne vásárolni, annak jövő keddig van erre lehetősége.

Új, ötéves Prémium Magyar Állampapír-sorozatot bocsát ki az ÁKK, aminek értékesítése április 27-étől kezdődik. Az új sorozat neve PMÁP 2028/J lesz. Ennek következtében az előző, PMÁP 2028/I sorozat értékesítését az adósságkezelő április 27-ével lezárja, ebből a sorozatból utoljára április 26-án, kedden lehet vásárolni, míg az új papír április 27-étől lesz elérhető.

A kamatprémium az előző sorozathoz képest nem változik, ugyanúgy 1,5 százalék marad, tehát ehhez a kamatbázist jelentő előző évi 5,1 százalékos inflációs adatot hozzáadva az első kamatperiódusban évi 6,6 százalékot fog kamatozni (időarányosan a névértékre vetítve 6,46 százalékot fog fizetni jövő év április 20-án, hiszen a kibocsátáshoz képest kevesebb mint 1 év telik el az első kamatfordulóig).

A magas infláció miatt felpörgött a kereslet a Prémium Magyar Állampapírok iránt, ezért az előző sorozatra meghirdetett mennyiség elfogyhatott, és mennyiségi rábocsátás helyett inkább új sorozat bevezetése mellett döntött az ÁKK. Az államadósság lejárati szerkezetét az állam igyekszik a minél hosszabb átlagos hátralévő futamidők felé tolni, hiszen ez lehet a hosszú távú biztonságos finanszírozás záloga, talán ez is az újabb sorozat bevezetése melletti érv lehetett, mivel az előző sorozat 2028. február 23-ai lejárata helyett az új sorozat később, méghozzá 2028. április 20-án jár majd le.

Azért is lehet az állampapírok közül az inflációkövetőt választani, mivel az idei évben a tavalyinál is magasabb inflációra számíthatunk – az IMF 10,3 százalékos szintet jósolt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a márciusi Inflációs jelentésében 7,5 és 9,8 százalék közötti forgatókönyvekkel számolt –, ezért a Prémium Magyar Állampapírok a következő kamatperiódusban várhatóan a jelenleginél magasabb kamatot fognak fizetni.

(Borítókép:  Az Államadósság Kezelő Központ [ÁKK Zrt.] bejárata a Csalogány és a Medve utca találkozásánál, a főváros II. kerületében 2021. július 22-én.  Fotó:  Róka László / MTI)

Rovatok