Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk újra feltalálta a spanyolviaszt és már dollármilliárdokat ér

2022. április 23., szombat 06:00

Közel 5,7 milliárd dollárt ér Elon Musk Tesla- és SpaceX-vezér alagútépítő vállalakozása, amely Las Vegas földalatti hálózatában saját villanyautóival szállítaná az embereket.

Elon Musk Boring Company földalatti alagutak hálózatával foglalkozó vállalkozása mintegy 5,7 milliárd dollárt ér. A vállalat célja, hogy hatalmas alagúthálózatokkal megszüntesse az úgynevezett „lélekromboló forgalmat”, egyúttal megkönnyítené az áruszállítást a városok között – írja a CNBC.

A cég tervei között ezért az szerepel, hogy a napokban összegyűjtött 675 millió dolláros befektetést egy olyan rendszer kiépítésére (Loop) invesztálja, amely nagysebességű alagutakon keresztül szállíthat majd utasokat. A Boring Company szerint a technológiának köszönhetően egy nap akár óránként 150 mérföldes sebességgel is képes lesz szállítani az utasokat – mindezt természetesen a Tesla villanyautóival. Az eddigi tesztvezetések során azonban mindössze óránként 50 mérföldes sebességet értek el, de Musk szerint a projekt előnye, hogy az alagútban nem kell vesződni az égéstermékek elvezetésével.

A vállalat ugyanakkor azt állítja, hogy nemrégiben engedélyt kapott egy 29 mérföldes alagúthálózat kiépítésére, amely 51 állomást kötne össze Las Vegas alatt. A startupként induló vállalat a legnagyobb felszín alatti közlekedési projektnek nevezi ezt, amely akár 57 ezer utas szállítását bonyolíthatja le óránként.

Ez a koncepció azonban továbbra is messze áll a Musk által elképzelt számoktól: az üzletember ugyanis úgy képzelte, hogy a kapszulák óránként 760 mérföldes sebességgel is közlekedhetnének, de a technológián még dolgoznak – fogalmazott korábban.

A Boring Company most jelentősen növeli a munkaerő-felvételt a mérnöki, üzemeltetési és gyártási területein a „Vegas Loop” projektjének kiépítéséhez, valamint a kutatás-fejlesztéshez is.

A Tesla- és a SpaceX-vezérigazgató legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 43 milliárd dollárért megvásárolná a Twitter közösségi médiaplatformot, hogy az a jövőben magántársaságként a szólásszabadság platformja legyen. A Twitter vezetése végül egyhangúan hagyott jóvá egy olyan döntést, amivel felhígíthatják a vállalat árfolyamát, ezzel megakadályozva Elon Musk felvásárlási kísérletét.

(Borítókép: Elon Musk a kaliforniai Hawthorne-ban lévő tesztalagút avatásán 2018. december 18-án. Fotó:  Robyn Beck / Pool / via Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok