Index Vakbarát Hírportál

Folyamatos támadás alatt vannak az MKB Bank ügyfelei

2022. április 26., kedd 11:30

A jogelőd Budapest Bank MKB Bankba történő, 2022. március 31-i beolvadását követően megnőtt az egyesült bank ügyfelei ellen indított adathalász-kísérletek száma, a csalók az egyesülésre hivatkozva próbálnak banki adatokat kicsalni az ügyfelekből – figyelmeztet a Magyar Bankholding.

Az adathalászok jellemzően hamis e-mailben, a bank nevében keresik meg a számlatulajdonosokat. A Magyar Bankholding tagbankjai arra kérik az ügyfeleket, hogy

soha, semmilyen körülmények között ne adják meg banki azonosítóikat, jelszavaikat, számlaadataikat.

Csak a megadott linken

Az egyesült MKB Bankhoz az elmúlt napokban számos bejelentés érkezett az ügyfelektől azzal kapcsolatban, hogy csalók próbáltak hozzájutni bizalmas banki adataikhoz e-mailes megkeresés útján. A csalók jellemzően arra hivatkoznak, hogy a jogelőd Budapest Bank és MKB Bank egyesülése miatt szükségessé vált adataik vagy jelszavuk módosítása – derült ki a bank hivatalos sajtóközleményéből.

Jellemzően arra kérik az ügyfeleket, hogy az általuk megadott linken jelentkezzenek be az internetbankfiókjukba, és ott adják meg az adataikat.

A hamis e-mailekben található internetes oldalra vezető link megtévesztésig hasonlít a bank internetbankjának hivatalos bejelentkező felületére.

A bank oldaláról

A jelszavak és kódok így a csalók birtokába kerülhetnek, amiket felhasználhatnak banki tranzakciók kezdeményezéséhez.

Az MKB Bank sosem kéri az ügyfeleit az MKB Bank és a Budapest Bank egyesülésére hivatkozva, hogy az e-mailben szereplő linken keresztül lépjenek be az internetbankba. Fontos, hogy minden belépés az MKB Bank oldaláról történjen.

(Borítókép: Az MKB Bank fióképülete Budapesten 2021. január 16-án.  Fotó: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok