Index Vakbarát Hírportál

Az orosz rubel kétéves csúcson az euróhoz képest

2022. április 26., kedd 16:58

Az orosz rubel kedden több mint kétéves csúcsra ért az euróhoz képest. Ez annak fényében talán még nagyobb fegyverténynek tűnik, hogy csak egy hét múlva fog befolyni az állami költségvetésbe a rubel árfolyamát támogató társasági adó, de a befektetők eközben már a péntekre várt kamatvágásra összpontosítanak.

Az orosz rubel utóbbi időszakban tapasztalt erősödése főleg annak köszönhető, hogy árfolyamának mozgását az orosz jegybank által bevezetett tőkeszabályozás mesterségesen korlátozza. Az orosz gazdaságnak magas inflációval, tőkekiáramlással és egy esetleges államcsőd kockázatával is szembe kell néznie, miután a nyugati államok komoly szankciókat vezettek be ellene – írta meg a Reuters.

A Capital.com adatai szerint az euróhoz képest 2020 márciusa óta nem volt ilyen erős az orosz rubel. Kedden reggel az euró árfolyama 76,9 rubelnél járt, míg napon belül volt, hogy csak 75,95 rubelbe került egy euró.

A Promsvyazbank elemzői szerint azok az orosz cégek, amelyek csütörtökön fizetik be a társasági adót, ezen a héten újabb támogatást jelenthetnek a rubelnek. Azonban az sem mellékes, hogy Oroszországban hétfőn járt le a bányaadó befizetési határideje, ez viszont korlátozhatja a rubel további erősödését. Az elemzők becslése szerint az áprilisi befizetések új rekordot dönthettek.

Az oroszok enyhítettek a valutaszabályozáson, ezért a Sberbank szerint az exportőrök ezen a héten befejezhetik a devizaeladásokat, az orosz rubelre valószínűleg nagy nyomás fog nehezedni.

A befektetők a pénteki kamatdöntésre várnak, a Reuters által megkérdezett elemzők szerint az orosz jegybank várhatóan 200 bázisponttal, 15 százalékra csökkentheti az irányadó kamatot, mivel a magas inflációs adat ellenére a hitelezést próbálja ösztönözni.

Az alacsonyabb irányadó kamat ugyanis alacsonyabb kamatlábakat eredményez. A kedvezőbb feltételekkel elérhető hitelek pedig támogatni tudják az orosz gazdaságot, azonban ezek az inflációt megnövelik, és az orosz rubelt is sebezhetőbbé tehetik a külső sokkokkal szemben.

(Borítókép: Afp)

Rovatok