Index Vakbarát Hírportál

Palkovics László segítségét kérik a magyar csúcsborászok

2022. április 26., kedd 11:24

Jelentős anyagi kárt okozott a magyar borászoknak az egyik legnagyobb hazai italforgalmazó, az Ital Magyarország Kft.: miután a cég csődbe ment, több száz millió forintos tartozást hagyott maga után.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter segítségét kéri 33 neves magyar borászat, miután csődöt jelentett az Ital Magyarország Kft. (IMO), és tavaly óta nem fizet többek között a Takler Pincészetnek, a Laposa Birtoknak, a Bodri Pincészetnek, a Frittmann Borászatnak, a Bock és a Gere Pincészetnek.

Az italforgalmazó – amellyel szemben még tavaly februárban rendelték el a csődeljárást – teljes tartozása több mint 360 millió forint:

van olyan borászat, amelyiknek körülbelül 50 millió forintos kiesést okozott a csődbe ment cég, amely lassan egy éve nem fizeti ki a beszállított termékek árát.

Éppen azért a bajba jutott borászok most azt kezdeményezik Palkovics Lászlónál és tárcájánál, hogy az IMO-t minősítsék stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté – értesült a 24.hu. A borászok érvei szerint ez a lépés garancia lenne arra, hogy az állam felügyelete alatt gyorsan, átláthatóan és rendezetten történjen meg a cégfelszámolás.

A kérelem megfogalmazói hozzáteszik, az IMO csődjének kárvallottjai évtizedek óta jól teljesítenek a magyar piacon, komoly minőséget képviselő borászatok, amelyek a csődbe ment forgalmazó miatt jelentős anyagi kárt szenvednek, amennyiben nem kapnak segítséget.

A lap kereste az Innovációs és Technológiai Minisztériumot a kérelemmel kapcsolatban, ám egyelőre nem kapott választ a Palkovics László által vezetett tárcától.

Az IMO vezetőjének egyébként nem ez az első csődbe menő, italforgalmazással foglalkozó cége. Bognár Gábor Andor korábbi vállalkozása, a Drink Hungária Kft. felszámolása 2015-ben fejeződött be. A cég ráadásul 2012 márciusa óta szerepelt a NAV szégyenlistáján a maga több mint a 100 millió forintos köztartozásával. 

Az IMO egyik korábbi dolgozója pedig legutóbb pert nyert a csődbe ment italforgalmazó céggel szemben: a bíróság kimondta, hogy a munkavállalót jogellenesen bocsátották el, és a céget kártérítés fizetésére kötelezték.

(Borítókép:  Frittmann Tamás borász a Frittmann Borászatban, Soltvadkerten 2020. november 25-én. Fotó: Ujvári Sándor / MTI)

Rovatok