Index Vakbarát Hírportál

Itt az MNB bejelentése: ismét emelt a jegybank

2022. április 26., kedd 14:00

Az elemzői várakozásoknak megfelelően folytatódott a jegybank kamatemelési ciklusa, ugyanis az MNB újra megemelte az alapkamat szintjét.

A keddi kamatdöntő ülésen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal, 5,4 százalékra emelte az irányadó kamatot. Az MNB közleménye szerint április 27-től módosul a kamatfolyosó alsó és felső széle is: száz bázisponttal emelkedik az egynapos betét kamata (4,4 százalékról 5,4 százalékra), míg az egynapos hitel és az egyhetes fedezett hitel kamata szintén 100 bázisponttal nő (7,4 százalékról 8,4 százalékra).

Elemzők a márciusban kijelölt pálya folytatására számítottak: 100 bázispontos emelést, 5,4 százalékos alapkamatot vártak, valamint arra számítanak, hogy csütörtökön az irányadó egyhetes betéti kamatot 30 bázisponttal, 6,45 százalékra emeli az MNB, amivel tovább szűkül a két ráta közötti rés.

Még a kamatdöntés előtt a Portfoliónak nyilatkozó elemzők arról beszéltek, hogy nincs oka annak, hogy az MNB letérjen a kamatpályáról, mivel a forint az utóbbi egy hónapban viszonylag stabilan tartotta árfolyamát, a márciusi 8,5 százalékos infláció 0,2 százalékponttal magasabb volt ugyan az előző havinál, de az emelkedés elmaradt az előzetes várakozásoktól.

Márciusban kétszer lépett a monetáris tanács: 

Mint azt az MTI is írja összefoglalójában, a két márciusi kamatdöntés után tartott aukciókra az irányadónak számító egyhetes betéti rátát előbb 50 bázisponttal, majd 30 bázisponttal magasabban, 5,85 és 6,15 százalékon hirdette meg a jegybank.

(Borítókép: Bődey János / Index)

Rovatok