Index Vakbarát Hírportál

A Gazprom egy pénzhegy tetejéről vágott bele a háborúba

2022. április 29., péntek 09:19

Az orosz Gazprom 2021-ben rekordmagas, 29 milliárd dolláros nyereséget ért el. Már a háború előtt korlátozták az európai gázszállítmányokat, a magas árakkal szép profitot sarcoltak maguknak.

Tavaly október óta a Gazprom visszafogta az Európába tartó gázszállítmányokat. Papíron arra hivatkoztak, hogy a hideg tél előtt az oroszországi tározók feltöltésére koncentrálnak, gyakorlatilag Vlagyimir Putyin elnök többször kimondta, hogy az Északi Áramlat 2. gázvezeték engedélyeztetésének felgyorsítása lehetővé tenné, hogy több gázt tudjanak az EU felé továbbítani. Az ukrajnai háború február végi kezdete óta ugyan folyamatos a tranzit a kontinensre, de a tavalyi készlethiány miatt kisebb ellátási válság alakult ki.

Viszont a 2021-es év végi korlátozások miatt a gáz ára annyira felemelkedett, hogy a Gazprom dúskált a bevételekben: friss eredménybeszámolójuk szerint a gázipari cég nettó nyeresége 2021-ben elérte a 29 milliárd dollárt (10 300 milliárd forintot), szemben a világjárvány sújtotta 2020-as pénzügyi év 135 milliárd rubelével (676 milliárd forintjával) – írja a Reuters.

A Gazprom csütörtökön a Moszkva elleni nyugati szankciók hatásának újabb jeleként a gázkitermelés mintegy 4 százalékos visszaesését prognosztizálta az idei évre. A Kreml által ellenőrzött vállalat korábban arra számított, hogy 2022-es profitja felülmúlja a 2021-es rekordot, de az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciói megviselik az orosz gazdaságot. 

A Gazprom azt is közölte, hogy 2021-es eladásai 10 200 milliárd rubelre emelkedtek a 2020-as 6300 milliárd rubelről.

A Gazprom az orosz gazdasági válaszlépések főszereplője lett: szerdán leállította a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló gázexportot, miután azok nem voltak hajlandók eleget tenni Moszkva rubelben történő fizetésre vonatkozó követelésének.

(Borítókép:  Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok