Index Vakbarát Hírportál

Felmentést kaphat Magyarország is az olajembargó szankciója alól

2022. május 2., hétfő 11:53

Az Európai Bizottság Magyarországot és Szlovákiát is felmentheti a most előkészítés alatt álló orosz olajembargó alól, figyelembe véve, hogy a két ország mennyire függ az orosz energiától – mondta hétfőn két uniós illetékes a Reutersnek.

A lap értesülései szerint a bizottság várhatóan kedden fejezi be a következő, egyben hatodik uniós szankciócsomagot Oroszországgal szemben az ukrajnai lépései miatt, ami magában foglalná az orosz olaj felvásárlásának tilalmát is, aminek exportja Moszkva bevételeinek jelentős forrása.

A magyar állam korábban többször is kijelentette, hogy nem hajlandó támogatni az energetikai szankciókat. Szlovákia ezenkívül az orosz fosszilis tüzelőanyagokra leginkább támaszkodó uniós országok egyike.

A 27 tagú Európai Unió egységességének megőrzése érdekében a bizottság mentességet vagy hosszú átmeneti időszakot ajánlhat Szlovákiának és Magyarországnak

– mondta az egyik illetékes a hírügynökségnek. Kiemelik továbbá, hogy az olajembargó mindenesetre valószínűleg fokozatosan bevezetésre kerül, és valószínűleg csak a jövő év elejétől fog teljes mértékben érvénybe lépni.

Oroszország nyersolaj- és kőolajtermék-exportjának csaknem fele Európába összpontosul.

A magyar állam álláspontja változatlan

Korábban a német Zweites Deutsches Fernsehen szerint három uniós ország is visszavonta a vétóját az Európai Unió hatodik szankciós csomagjával kapcsolatban, amely magában foglalja az orosz olaj- és gázembargót. Az egyik közülük Magyarország, de idehaza egyelőre nem érezhető a változás a magyar kormány kommunikációjában.

Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár közösségi oldalán határozottan kijelentette: a magyar kormány továbbra sem támogatja az embargót.

A magyar álláspont az olaj- és gázembargó esetében nem változott: nem támogatjuk!

– írta bejegyzésében az államtitkár.

(Borítókép:  Nikolay DOYCHINOV / AFP)

Rovatok