Index Vakbarát Hírportál

Mutatjuk, mennyibe kerülne az üzemanyag, ha nem lenne árstop

2022. május 3., kedd 06:31

Szerdától jelentősen nő az üzemanyagok beszerzési ára: a benziné bruttó 20 forinttal, a gázolajé pedig 25 forinttal literenként. A benzinárstop nélkül így már csaknem 700 forintot kellene fizetni a gázolajért.

Az üzemanyag-beszerzési árak a héten várhatóan emelkednek, ez a prémium-üzemanyagok eladási árát, valamint a piaci árú gázolaj árát érinti – írja a holtankoljak.hu. Ez a benzin árát tekintve bruttó 20 forintot jelent, a gázolaj esetében pedig 25 forintot literenként. Az emelt beszerzési árak a héten szerdától érvényesek. 

A portál tájékoztatása szerint az emelés a gázolaj és a prémium-üzemanyagok árát érinti, a hagyományos üzemanyagok esetében továbbra is 480 forintos áron tankolhatunk egészen 2022. július elsejéig. 

A 480 forinton meghatározott hatósági ársapka nélkül szerdától a következő átlagárak lennének:

Július 1-jéig marad a benzinárstop

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 2021. november 11-én jelentette be, hogy november 15-től három hónapra rögzítik a benzinárakat.

Orbán Viktor február 13-án, az évértékelőjében jelentette be, hogy május 15-ig marad a befagyasztott üzemanyagár, majd április 27-én közölte, hogy a kormányülésen ismét döntöttek az árstop sorsáról, amelynek értelmében július 1-jéig továbbra is legfeljebb 480 forint lehet a benzin és a gázolaj literenkénti ára.

A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a családokat az áremelkedések következményeitől, ezért alkalmazunk árstopokat

– közölte a miniszterelnök.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója korábban közölte: biztosan nem lesz olyan lépés, hogy egyik napról a másikra vezetik ki a hatósági árat, lépcsőzetes kivezetésre számít.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok