Index Vakbarát Hírportál

Holoda Attila: Nem igaz, hogy orosz befolyás alatt áll a Mol

2022. május 3., kedd 06:49

Ha Magyarország és Szlovákia felmentést kap az orosz kőolaj- és földgázimport tilalma alól, akkor mégis létrejöhet az uniós embargó.

Ezt az információt Holoda Attila energetikai szakértő az ATV Egyenes beszéd című műsorában úgy kommentálta, hogy ha ez valóban így lesz, az azt jelenti, hogy hazánk sikeresen elhitette Brüsszellel, hogy a kitettségünk nem megváltoztatható.

Nyilván az EU is vizsgálja a magyar álláspont mögött meghúzódó technológiai érveket, de a szakember szerint a Mol ilyen értelmű állításai nem igazak. Úgy fogalmazott, létezik az olajfinomítóknak egy indexe (Nelson komplexitási index), amely a finomítók komplexitását értékeli. A Mol három finomítójából kettő az európai top 10-be tartozik, mely igen komplex terméket is képes előállítani az általa átvett nyersolajból.

A MOL 30-35 százalékban arab olajból dolgozik, azaz képes feldolgozni és kikeverni az orosz olajhoz hasonló terméket. 

Lengyel lapok szerint orosz befolyás alatt van a Mol

Az uniós szankciók kivetésének nyugati követelése a Mol számára gyors technológiai változtatásokat indokolt volna, de ezek – szemben a 2014-es megkezdett átalakításokkal – nem látszanak, sőt az olajipari óriás a legutóbbi közgyűlésén 700 millió dolláros osztalék kifizetéséről döntött.

A műsorban elhangzott, hogy 

a Molt a lengyel lapokban orosz befolyás alatt álló társaságnak tartják, ez azonban nem igaz.

Holoda arra hívta fel a figyelmet, hogy a részvényesi kör teljesen transzparens, ezek között pedig orosz cég nincs.

Arra is emlékeztetett, hogy 2010 előtt, amikor a Szurgutnyeftyegaz az OMW-től megvásárolta a közel 25 százaléknyi Mol-részvényt, azt a Mol ellenséges felvásárlásnak tekintette, a magyar állam pedig visszavásárolta.

(Borítókép: Húszezer köbméteres kőolajtároló a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2017. május 19-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok