Index Vakbarát Hírportál

Öngyilkos drónokat vesz Magyarország?

2022. május 6., péntek 17:13

A hadiipari fejlesztések következő lépéseként a magyar kormány 2,02 milliárd eurót (körülbelül 770-775 milliárd forintot) fordíthat a magyar hadsereg képességeinek bővítésére és hatékonyabbá tételére. A német Rheinmetall 2022 első negyedéves pénzügyi jelentésében számolt be arról, hogy a magyar kormány nagyon komoly hadifelszerelést rendelhet tőlük.

A német Rheinmetall vállalat a magyar kormány egyik legjelentősebb hadiipari partnere. A vállalat több gyártóüzem megépítését is elkezdte már Magyarországon: a zalaegerszegi és a kaposvári üzem is alkalmas gumikerekes harcjárművek gyártására, és kezdetben a Lynx gyalogsági harcjármű lehet a két gyár legismertebb terméke, de hazai felhasználásra és exportra is fognak különböző fegyverrendszereket gyártani.

Rheinmetall 2022 első negyedéves pénzügyi jelentésében olvasható, hogy mely országokkal milyen hadiipari értékesítésekről tárgyalnak. Számos ország tárgyal a céggel: így Szlovákia, Csehország, Ausztrália, az Amerikai Egyesült Államok, Olaszország, Görögország, Nagy-Britannia és Litvánia mellett Magyarország is rajta van a listán. A felsoroltak közül több ország is az itthon is gyártott Lynxek felvevőpiaca lehet. Nagy újdonságnak számít, hogy a potenciális magyar beszerzések között az öngyilkos robotrepülőgépeket (angolról fordítva csavargó lőszer) is feltüntették.

Ezek szerint a Rheinmetall lehetőséget lát arra, hogy a magyar kormány ebből potenciálisan 250 millió eurónyit (95,5 milliárd forint) vásároljon, ezzel pedig tényleg új képességekkel vértezhetné fel a magyar honvédséget.

A kamikaze-robotrepülőgép úgy működik, hogy célkeresési rendszer segítségével megkeresi a célpontot, aztán az abba való behatolás után a robbanótöltet aktiválódik, az pedig megsemmisíti az eszközt és a benne/rajta tartózkodó legénységet.

A Rheinmetall öngyilkos repülőgépeinek talán legjobbját Herónak (azaz Hősnek) nevezik, az UVisionnel együttműködve fejlesztették ki. A Hero egy nagyon sok célra felhasználható dróncsalád, konfigurációtól függően alkalmas gyalogság és páncélozott járművek elleni harcra, és vannak kis, közép és nagy hatótávolságra használható tagjai is. A fegyverrendszer Lynx gyalogsági harcjárművekből is működtethető, ezért a magyar kormány érdeklődésére bizonyosan számíthat. A Hero-családba öt különböző dróntípus tartozik.

A vállalat szerint a magyar kormány potenciálisan százmillió euróért (több mint 38 milliárd forintért) lőszereket és 170 millió euró (körülbelül 65 milliárd forint) értékben RDX robbanóanyagokat is beszerezhet.

A RDX energikusabb robbanóanyag, mint a TNT, már a II. világháborúban is használták. Utóbbiakat a magyar kormány valószínűleg a várpalotai Hirtenberger gyárból is meg tudja oldani, de ezek szerint a Rheinmetall is készségesen legyártaná a Magyar Honvédség számára.

A Rheinmetall jelentéséből az is kiderült, hogy a fentieken kívül a magyar hadsereg digitalizációs fejlesztésére és a katonák felszereléseinek modernizációjára a magyar kormánnyal egy 1,5 milliárd eurós megállapodást is terveznek.

(Borítókép: Ina Fassbender / AFP)

Rovatok