Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna éhínségtől tart, gabonalopással vádolja Oroszországot

2022. május 7., szombat 14:45

Ukrajna élelmiszer-terrorizmussal vádolta a Kremlt, miután Vlagyimir Putyin csapatai állítólag több tonna gabonát loptak el az orosz megszállás alatt álló területekről.

Kijev szerint az orosz katonák a gazdák termését veszik célba délen és a keleti Donbasz régióban, ahol továbbra is heves harcok dúlnak. Kormányzati tisztviselők szerint mintegy 400 ezer tonna gabonát raboltak el a megszállt Luhanszkból, Donyeckből, Herszonból és Zaporizzsjából.

Az Oroszországért harcoló csecsen katonák úgy viselkednek, mint az 1990-es években a bűnözők

– mondta Ivan Fedorov, a Zaporizzsjai területen megszállt Melitopol városának polgármestere.

Először azt ajánlják fel, hogy nevetségesen alacsony áron vásárolnak gabonát, de ha nem egyezel bele, akkor mindent elvesznek tőled a semmiért.

A tisztviselők azt állítják, hogy Oroszország szándékosan éhínséget próbál okozni Ukrajnában, amit a Joszif Sztálin szovjet diktátor által kirobbantott holodomori éhínséghez hasonlítanak.

Csütörtökön az ukrán harcosok a Mariupol porrá zúzott acélműve alatti alagutakban egyre kétségbeesettebb és talán kudarcra ítélt erőfeszítéseket tettek, hogy megtagadják Moszkvától a háború legnagyobb orosz sikerét, a stratégiai fontosságú kikötőváros teljes elfoglalását. 

Oroszország legutóbbi becslése szerint mintegy 2000 ukrán harcos rejtőzött Mariupol kiterjedt Azovsztal acélművében, amely az ellenállás utolsó zuga az elmúlt két hónap során nagyrészt rommá ostromolt városban. Úgy vélik, hogy néhány száz civil is ott rekedt.

A védők a végsőkig kitartanak. Csak a csodában reménykednek

– mondta Katerina Prokopenko, miután telefonon beszélt férjével, az acélgyár védelmezőinek egyik vezetőjével. Hozzátette, hogy „nem adják meg magukat”.

Elmondta, hogy férje, az Azov ezred parancsnoka, Denisz Prokopenko már-már búcsúzkodó hangvételben azt mondta neki, hogy örökké szeretni fogja.

Megőrülök ettől az egésztől. Úgy tűnt, mintha búcsúszavak lennének.

Árulót azonosítottak az ukránok között

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz támadás megakadályozta a mariupoli erőmű alatti bunkerekben rekedt civilek kimenekítését.

Képzeljék csak el ezt a poklot! És ott gyerekek vannak. Több mint két hónapja folyamatos ágyúzás, bombázás, folyamatos halál

– mondta csütörtökön késő esti videóbeszédében.

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója elmondta:

Az oroszoknak egy villanyszerelő segítségével sikerült bejutniuk, aki ismerte az alaprajzot. Megmutatta nekik a föld alatti alagutakat, amelyek a gyárba vezetnek. Tegnap az oroszok elkezdték megrohamozni ezeket az alagutakat, felhasználva az árulótól kapott információkat

– mondta Gerascsenko egy szerdán késő este közzétett videóban. A Kreml eközben tagadta, hogy csapatai megrohamozták volna az üzemet. 

Mariupol eleste megfosztaná Ukrajnát egy létfontosságú kikötőtől, lehetővé tenné Oroszország számára, hogy szárazföldi folyosót hozzon létre a Krím félszigetre, amelyet 2014-ben foglalt el Ukrajnától, és csapatokat szabadson fel, hogy máshol harcoljanak a Donbaszban, a keleti ipari régióban, amely a Kreml szerint most a fő cél.

Szvjatoszlav Palamar százados, az Azov ezred parancsnokhelyettese az ukrán televízióban a civilek és a sebesült harcosok evakuálásáért az acélműből könyörgött:

a katonák kínok között haldokolnak a megfelelő ellátás hiánya miatt.

A Kreml követelését, hogy adják meg magukat a csapatok, elutasították.

Az ENSZ vezetője azt mondta, hogy újabb kísérlet folyik a civilek evakuálására Mariupolból és az üzemből. António Guterres, az ENSZ főtitkára azt mondta,

továbbra is mindent meg kell tennünk, hogy az embereket kimenekítsük ezekről a pokoli helyekről.

Az Independent szerint a múlt hétvégén több mint 100 civilt mentettek ki az acélműből, de számos korábbi kísérlet, hogy biztonságos folyosókat nyissanak Mariupolból, meghiúsult, amiért Ukrajna az oroszok ágyúzását és tüzelését okolta.

Eközben tíz hete tart a pusztító háború, mialatt az ukrán hadsereg azt állította, hogy visszafoglalt néhány területet délen, és visszavert más támadásokat keleten, igyekezve meghiúsítani Putyin terveit, miután kudarcba fulladt a Kijev elfoglalására tett orosz kísérlet.

Az orosz–ukrán konfliktus szombati, percről percre közvetítését ide kattintva követheti nyomon.

(Borítókép: Ukrán katona egy orosz katonai erők által megtámadott gabonaraktárban 2022. május 6-án. Fotó: John Moore / Getty Images)

Rovatok