Index Vakbarát Hírportál

Önálló tanszéket kapott az iparimesterségesintelligencia-oktatás az ELTE-n

2022. május 9., hétfő 17:49

Megtörtént Magyarország első mesterségesintelligencia-ipari tanszékének átadása az ELTE informatikai karán.

Az egyetem és a magyarországi Bosch-csoport együttműködése lehetőséget teremt arra, hogy az intézmény közvetlenül is bekapcsolódjon az ipari innováció nemzetközi folyamataiba, miközben a vállalat kutatás-fejlesztési tevékenysége számos eredménnyel bővülhet – méltatta a partnerséget Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Magyarország első mesterségesintelligencia-ipari tanszékének átadásakor az ELTE Informatikai karán.

A megújult, négyszáz négyzetméteres tanszéken a tantermek mellett rugalmasan használható kutatói munkaállomásokat, az együttműködést segítő teret, workshopszobát és könyvtárhelyiséget is kialakítottak. A miniszter felidézte azt is, hogy

három évvel ezelőtt jelentették be a hazai MesterségesIntelligencia-Koalíció megalakítását,

amelynek célja, hogy Magyarország a mesterségesintelligencia-fejlesztések és -alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön. Hozzátette, hogy a platformnak már több mint 350 tagja van.

Az ELTE–Bosch mesterséges intelligencia tanszéken zajló kutatások hozzájárulnak egyebek mellett az önvezető járművek, az ipari automatizáció, a gépi látás és az emberi agyműködést egyre jobban leképező neurális rendszerek fejlesztéséhez.

Az ELTE és a Bosch az egyik legizgalmasabb közös kutatási területe a 4-es és 5-ös szintű önvezetést támogató rendszerek fejlesztése, ahol a gépi intelligencia már teljes mértékben, emberi felügyelet és beavatkozás nélkül át tudja venni a járművek biztonságos irányítását 

– mondta Szászi István, a Bosch csoport-vezetője Magyarországon és az Adria-régióban.

Hozzátette, hogy a cég nemcsak az ipari hátteret és a szaktudást biztosítja az új tanszék számára, hanem a gyakorlati megvalósításban is segítséget nyújtott. 

Számos projekt van folyamatban a mesterséges intelligenciával kapcsolatban

Szászi István szerint a leginnovatívabb európai vállalatok és a felsőoktatás együttműködése Magyarországnak kiemelten fontos, mert így egyre magasabb hozzáadott értékkel lehet jelen a gazdasági értékláncban, és munkahelymegtartó képessége is jelentősen nőhet.

Darázs Lénárd, az ELTE általános rektorhelyettese megnyitó beszédében felhívta a figyelmet a mesterséges intelligencia növekvő technológiai, gazdasági és társadalmi szerepére, ami az egyetemeket is kihívások elé állította. Elmondta: a mesterséges intelligenciával kapcsolatosan számos projekt van folyamatban az ELTE-n, ma már szinte minden tudományterületen beépül a kutatásba és az oktatásba.

Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja jelezte: az innováció és az alkalmazásközpontú szemlélet jelen van a kar tevékenységében, ez erős szakmai alapot biztosít az innovációban érdekelt vállalatok számára. Az együttműködés során a hallgatók gyakorlati szempontból még versenyképesebb tudást szerezhetnek, az ELTE képzési programjai pedig igazodnak a változó ipari igényekhez – hangsúlyozta a dékán az MTI tudósítása szerint.

(Borítókép:  Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja és Szászi István, a magyarországi Bosch-csoport vezetője [b–j] a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem [ELTE] informatikai karán a magyarországi Bosch-csoport támogatásával és partnerségével létrehozott mesterségesintelligencia-ipari tanszék avatásán 2022. május 9-én.  Fotó:  Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok