Index Vakbarát Hírportál

A következő három évben 176 e-töltőállomást telepítenek a repülőtérre

2022. május 10., kedd 16:01 | aznap frissítve

A Budapest Airport 176 elektromosautó-töltő állomást telepít a repülőtér területén a következő három évben a földi kiszolgálók, egyéb repülőtéri járművek, valamint az itt dolgozó partnervállalatok kiszolgáló járművei számára európai uniós támogatás felhasználásával és saját forrásból.

A tájékoztatás szerint a 176-ból 134 töltőállomás finanszírozását európai uniós támogatás felhasználásával biztosítja a Budapest Airport, a maradék 42 töltő telepítését pedig saját forrásból végzi.

A Budapest Airport elektromos töltőinfrastruktúrájának fejlesztése 2021 decemberében felkerült a kormány Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből megvalósítandó projektjeinek listájára. Ennek keretében összesen 1,3 milliárd forintból – 3,2 millió euróból – további töltőket létesíthet a földi kiszolgálók, a repülőtéri kiszolgáló járművek és a partnerek repülőtéri járművei számára.

A projekt futamideje 36 hónap, az európai uniós támogatás mértéke ötven százalék, megközelítően 650 millió forint.

A közleményben hangsúlyozzák: a Budapest Airport maximálisan elkötelezett a fenntarthatóság, azon belül is a kibocsátások csökkentése mellett. A repülőtér folyamatosan fejleszti az elektromos járművek töltőinfrastruktúráját. Kitérnek arra, hogy a közelmúltban 76 földi kiszolgáló jármű, illetve tíz flotta- és menedzserautó cseréje valósult meg hagyományos meghajtásúról elektromos meghajtású vagy hibrid modellre, amellyel összesen évi 140 000 liter üzemanyag és 350 tonna szén-dioxid takarítható meg.

A Budapest Airport eddig 31 elektromosautó-töltő pontot telepített, amelyből tizenkét a légi oldalon, míg tizenkilenc a repülőtér földi, vagyis bárki által szabadon megközelíthető oldalán található. A társaság a repülőtéri fuvarozással, személyszállítással foglalkozó partnerek részére további harminc elektromos töltőpont kiépítésében segédkezett a repülőtér területén.

A repülőtér-üzemeltető tavaly további 35 töltő telepítésére és az ezeket összefogó informatikai rendszer implementálására szerződött, amelynek bevezetése folyamatban van – közölte a Budapest Airport.

(MTI)

Rovatok