Index Vakbarát Hírportál

Húszéves csúcson a dollár, amit mind megszenvedünk

2022. május 12., csütörtök 08:53

Az amerikai dollár csütörtökön két évtizedes csúcs közelébe drágult a többi devizával szemben, miután az amerikai infláció a piacok által vártnál kevésbé mérséklődött. Mivel a világ kereskedelme főként dollárban történik, az erősödés mindenkit elér.

A dollárindex – amely az amerikai valutát méri a világ hat másik legfontosabb devizájával szemben – csütörtökön mintegy 0,1 százalékkal 103,92-es, de a héten volt már az index a 104,19-es ponton is, ami a legerősebb szint 2002 vége óta először.

A dollár erősödése mögött a még mindig magas, de már lassuló amerikai inflációs adat áll: a fogyasztói árindex éves szinten 8,3 százalékkal emelkedett áprilisban, ami a márciusi 8,5 százalékos szintről mérséklődött, de meghaladta a közgazdászok 8,1 százalékos becslését. Az adatok azt sugallták, hogy az infláció elérte a csúcspontját, de nem valószínű, hogy gyorsan lehűlne, és kisiklatná a Fed jelenlegi monetáris politikai terveit. A dollár árfolyamát most arra árazzák, hogy az amerikai jegybanki szerepet betöltő Federal Reserve az irányadó kamatláb legalább fél százalékpontos emelésére készül június 15-én és július 27-én.

Az euró 0,14 százalékkal 1,0526 dollárra emelkedett csütörtök reggel 8-ig, kissé eltávolodva a múlt hónap végén elért több mint ötéves mélypontról, az 1,04695 dolláros szintről. A közös valuta felértékelődött, mivel az Európai Központi Bank az éjszaka folyamán megerősítette azokat a várakozásokat, hogy júliusban több mint egy évtized után először emeli irányadó kamatlábát – írja a Reuters.

A japán jen mintegy 0,1 százalékkal 129,835 dollár/dollár szintre erősödött, és ezzel tovább távolodott a hétfőn elért több mint két évtizedes mélypontról, 131,35-ről, miközben a 10 éves kincstárjegy hozama csütörtökön a tokiói kereskedésben közel kéthetes mélypontra, 2,862 százalékra süllyedt.

A forint erősen ingadozik

A forint gyengült csütörtök reggel az euróval szemben: reggel 8-kor már 381,18 közelében járt a kurzus, de visszaerősödve is maradt 380,6-380,5 között már 8:30-kor, ami 0,4 százalékos gyengülést jelent.

A dollár reggel 8-kor már átvitte a 363,25-ös szintet is, de enyhe erősödéssel 8:30-kor már 362,05 alá süllyedt, ez szintén 0,4 százalékos napon belüli gyengülést jelent.

A dollár erősödése a héten azzal is jár, hogy az alapanyagokat drágábban tudja megvásárolni az ipar, valamint a világkereskedelemben a késztermékeket is dollárban denominálják a leggyakrabban, így az inflációt erősítheti az amerikai valuta erősödése. A leggyakrabban például az olajárakat határozzák meg dollárban.

(Borítókép: Igor Golovniov / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok