Index Vakbarát Hírportál

Történelmi csúcson a dollár a forinthoz képest

2022. május 12., csütörtök 15:11

Az amerikai dollár árfolyama csütörtökön történelmi csúcsra emelkedett a magyar forinthoz képest: már a 368 forintot is átlépte az árfolyam, ez pedig egy év alatt körülbelül 24,3 százalékos, míg a 2021. június eleji árfolyamhoz képest harmincszázalékos forintgyengülést jelent a dollárhoz képest, hiszen az akkor tapasztalt 283 forint körüli szintről erősödött a dollár 368 forint fölé.

Május 12-én történelmi csúcsra emelkedett az amerikai dollár árfolyama a magyar forinthoz képest: a Tradingview.com Oanda-adatbázis adatai szerint az amerikai dollár árfolyama csütörtökön 15.39-kor már 368 forint felett is állt, vagyis a forint új történelmi mélypontra került. Egy év alatt ez körülbelül 24,3 százalékos forintgyengülést jelent a dollárhoz képest, míg a 2021 májusának végén, júniusának elején tapasztalt árfolyamhoz képest a mostani már harmincszázalékos gyengülést jelent, hiszen az akkor tapasztalt, 283 forint körüli szintről erősödött a dollár 368 forint fölé.

Fontos tudni, hogy a magyar gazdaságpolitika sok esetben kihasználja a gyenge forintárfolyamot. Ezért is szembetűnő, amikor egy, a piacokon a többi devizához képest is felülteljesítőnek számító deviza a forinthoz képest nagy szárnyalást produkál.

Ilyen felülteljesítő deviza volt az utóbbi egy évben az amerikai dollár is, ennek pedig több oka van:

  1. Egyrészt menekülődevizának számít, azaz pánik vagy a piacokon történő felfordulás esetén a befektetők előszeretettel menekítik a pénzüket dollárba: most ilyen esemény volt a kötvénypiaci és a részvénypiaci pánik mellett a világszerte magas inflációs adat, a háborús események és a kínai lezárások is.
  2. Másrészt az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatemelései és az azzal kapcsolatos várakozások szintén erősítik a dollárt.
  3. Harmadrészt az Európai Központi Bank késlekedik a kamatemelésekkel, ezért az euró is gyengül a dollárhoz képest, aminek persze a forint is csak elszenvedője lehet,

A magyar kamatemelések önmagukban tehát azért nem tudták megállítani a forint amerikai dollárhoz képesti gyengülését, mert az előző tényezőkben nem következett be változás.

(Borítókép: Igor Golovniov / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok