Index Vakbarát Hírportál

Magyar cég is érintett Putyin válaszcsapásában

2022. május 12., csütörtök 11:55

Az orosz kormány szerdán a honlapján közzétette azoknak a cégeknek a listáját, amikre szankciókat vezetnek be. Vlagyimir Putyin orosz elnök így kíván válaszolni a példátlan szankciókra, amelyekkel őket sújtják. Moszkva most büntetőintézkedést vetett ki az orosz gázt Európába szállító Jamal vezeték lengyelországi szakaszának tulajdonosára és az orosz gáztermelő Gazprom korábbi németországi egységére is. Ezek a leányvállatok szolgálják ki Európa gázfogyasztását. Az egész ügynek lett egy magyar érintettje is.

Az oroszok által bevezetett szankciók olyan cégeket érintenek, amelyek olyan országokban székelnek, amelyek szankciókat vezettek be Moszkva ellen. Egyelőre nem világos, hogy ezeknek a büntetőintézkedéseknek milyen hatása lesz az európai gázszállításokra. Most egyértelműen az orosz nyersanyagokkal foglalkozó üzemeltetők, kereskedőcégek kerültek a célkeresztbe.

Putyin szerda este bemutatott rendelete szerint egyetlen orosz szervezet sem köthet üzleteket a listán szereplő vállalatokkal. A már meglévő megállapodásokból eredő kötelezettségeiknek sem tehetnek eleget.

Tiltja a termékek és nyersanyagok exportját a listán szereplő személyek és szervezetek számára.

Az orosz Interfax hírügynökség szerint ezek közé tartozik az EuRoPol Gaz lengyel gázvezeték-tulajdonos, a Gazprom Germania, valamint a Gazprom Germania huszonkilenc leányvállalata is, amelyek székhelyei Svájcban, Magyarországon, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Bulgáriában, a Benelux államokban, az Egyesült Államokban, Romániában és Szingapúrban vannak.

Az orosz gáztermelésen alapuló Germania tevékenysége a teljes gázkereskedelmi láncot lefedi a csővezetékes szállítástól a tároláson át a nagy- és kiskereskedők ellátásáig – a Reuters beszámolója szerint. A Gazprom a múlt hónapban magyarázat nélkül lemondott a cég tulajdonjogáról. A német energiahálózati szabályozó hatóság kénytelen volt átvenni az irányítást az ottani tevékenység felett, ebbe beletartozik Németország legnagyobb gáztárolójának üzemeltetése is az alsó-szászországi Rehdenben.

A német gazdasági minisztérium közleménye szerint vizsgálják a Gazprom Germaniával kapcsolatos orosz bejelentést, de egyelőre nem rendelkeznek részletekkel.

A minisztérium biztosított mindenkit, hogy a gázellátást jelenleg is tudják biztosítani.

Az orosz elnök többször figyelmeztetett arra, hogy Moszkva hasonló válaszlépéseket tesz, bár a múlt hétig a Kreml legkeményebb gazdasági válasza az volt, hogy leállította a gázszállításokat Lengyelország és Bulgária felé, és új fizetési rendszert követelt az európai gázvásárlók számára.

Magyar érintett is van

A 2010-ben alapított WIEE Hungary Kft. is szerepel Putyin szankciós listáján. Ahogy azt a Napi.hu kiszúrta, az Opten adatai szerint a társaságnak mindössze öt alkalmazottja volt, és 2020-ban 44,998 milliárd forint árbevétel mellett 0,43 milliárd forintos eredményt értek el. A társaság tulajdonosa a Gazprom Schweiz AG.

A magyar céget telefonon kerestük, de nem kívántak reagálni a hírekre, a Gazprom szentpétervári irodájához irányították lapunkat.

(Borítókép: Az EuRoPol Gaz a Jamal–Európa gázvezeték egyik fizikai kilépési pontjának és kompresszoros benzinkútjának tulajdonosa 2022. február 19-én Wloclawekben. Fotó: Omar Marques / Getty Images)

Rovatok