Index Vakbarát Hírportál

Torokfájás elleni gyógyszereket vonnak ki a forgalomból

2022. május 12., csütörtök 20:08

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kivonta a forgalomból a Strepfen torokfájás elleni szopogatótabletta egyik gyártási tételét.

A gyógyszer MH521 gyártási számú tételének forgalmazását állította le az OGYÉI. Ennek oka a hivatalos indoklás szerint az, hogy több vásárló is jelentette:

A TABLETTA KÜLALAKJA ÉS ÍZE NEM FELEL MEG A BETEGTÁJÉKOZTATÓBAN LEÍRTAKNAK.

Az OGYÉI ezután kivizsgálást indított, és megállapította, hogy egy olyan betegtájékoztató került a dobozba, amely a tabletta küllemét és ízét is érintő, legutóbbi gyártási módosításokat még nem tartalmazza. Ezáltal a gyártási tétel nem felel meg a forgalomba hozatali engedélyben foglalt követelményeknek, ugyanakkor a dolog

a gyógyszer minőségére nincs hatással, betegbiztonsági kockázatot nem jelent.

Tekintettel arra, hogy a küllemi, ízbeli eltérés a betegek számára megtévesztő lehet, a gyógyszer dobozán jól láthatóan, el nem távolítható módon, öntapadós címkén és/vagy a gyógyszer dobozában elhelyezett figyelmeztető szövegű cédula elhelyezése lesz szükséges ahhoz, hogy ezeket a készítményeket ismét forgalomba hozzák.

A gyógyszer forgalomba hozatali engedélyek jogosultja, a Reckitt Benckiser Kft. – az OGYÉI által engedélyezett átcsomagolással – a hibát kiküszöböli, amelynek elvégzéséig az OGYÉI az MH521 gyártási számú tétel forgalmazásának felfüggesztéséről és a gyógyszertárakból történő visszagyűjtéséről döntött – közölte a gyógyszerhatóság a honlapján.

Rovatok