Index Vakbarát Hírportál

2023-tól az euró a hivatalos fizetőeszköz Horvátországban

2022. május 13., péntek 16:26

Elfogadta az euró bevezetéséről szóló törvényt a horvát parlament pénteken – közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).

Az euró bevezetéséről szóló jogszabályt 117 igen szavazattal, 13 nem szavazat ellenében, egy tartózkodás mellett szavazta meg a horvát nemzetgyűlés.

Az elfogadott törvény szerint az eurót hivatalosan 2023. január 1-jén vezetik be Horvátországban, ezt megelőzően pedig az árakat 2022. szeptember 5-től kunában és euróban is ki kell írni. Az árak mindkét devizanemben történő feltüntetése 2023 végéig érvényben marad.

A kunát – az euró hivatalos bevezetésének időpontjától – költségek nélkül beváltják a bankok, a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet (FINA). A Horvát Nemzeti Bankban (HNB) pedig korlátlan ideig, ingyen lesz átváltható.

Az euró bevezetéséhez az országnak meg kell felelnie valamennyi maastrichti kritériumnak.

  1. Horvátország 2019. július elején kérte felvételét az európai árfolyam-mechanizmusba (ERM II), ebben vállalta, hogy a horvát kuna árfolyama két éven keresztül nem térhet el erőteljesen az ERM II-ben alkalmazott középárfolyamtól, továbbá azt is, hogy a horvát kuna euróval szembeni középárfolyamát ugyanebben az időszakban nem szállíthatja lejjebb.
  2. Az infláció legfeljebb 1,5 százalékponttal lehet magasabb, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam inflációs rátájának átlaga.
  3. Az éves államháztartási hiány nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) három százalékát.
  4. A bruttó államadósság nem lépheti túl a horvát GDP hatvan százalékát.
  5. A hosszú távú hitelek kamatlába legfeljebb két százalékponttal lehet magasabb, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam tízéves lejáratú államkötvényeinek átlagos kamatlába.

Az Európai Unió Tanácsának végleges döntése Horvátország euróövezeti csatlakozásáról júniusban várható.

A horvát kormány csütörtökön fogadta el a 2022-es költségvetés módosítását, amelyet még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A kabinet idén 2,6 százalékos GDP-arányos deficittel számol. A tervek szerint 2022-ben a GDP-arányos államadósság mértéke 3,6 százalékponttal, 76,2 százalékra csökken. A horvát kormány módosította az inflációra vonatkozó előrejelzését is: a költségvetésben korábban elfogadott 2,6 százalék helyett 2022-ben 7,8 százalék körüli átlagos éves inflációt prognosztizál.

Rovatok