Index Vakbarát Hírportál

A német külügy szerint Putyin felelőssége oszthatatlan

2022. május 17., kedd 15:41

Egyes-egyedül Vlagyimir Putyin felelős az energia- és az élelmiszerárak emelkedéséért, az orosz elnök szándékosan idézi elő a drágulást, amellyel világszerte bizonytalanságot és instabilitást akar elérni – jelentette ki a német külügyminiszter kedden Berlinben.

Annalena Baerbock, Németország külügyminisztere a dán diplomácia vezetőjével folytatott megbeszélése után, kettejük tájékoztatóján elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyverként használja az éhezést az Ukrajna ellen folytatott háborúban.

Szerinte ezt mutatja, hogy az orosz hadsereg magtárakat rombol le, mezőgazdasági területeket bombáz, és blokád alá veszi a kikötőket, amelyekből el lehetne szállítani a terményt a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozó Ukrajnából

– mondta a német külügyminiszter az MTI beszámolója alapján. Szerinte Oroszország gabonaháborút folytat, vagyis megbénítja az ukrajnai gabonaexportot, hogy megosztottságot idézzen elő az Ukrajna elleni háborút elítélő 141 ország körében.

A háború világszerte érezhető következményeiért, köztük az energia és az élelmiszerek árának emelkedéséért egyedül Vlagyimir Putyin felelős, a drágulás pedig a tudatos háborús stratégia része

– fejtette ki Annalena Baerbock, aki kiemelte, hogy ezzel a törekvéssel szembe kell szállni, ezért a világ legnagyobb ipari államait összefogó G7-csoportban már el is kezdték az egyeztetéseket arról, hogy milyen alternatív útvonalakon lehet biztosítani az ukrajnai gabonaexportot.

Bízik az északi országok NATO-csatlakozásában

Annalena Baerbock arról is szólt, hogy Törökország fenntartásai ellenére bízik Finnország és Svédország NATO-csatlakozásában, bár szerinte van néhány nyitott kérdés a török oldalról. Ezeket a külügyminiszter szerint meg kell még vitatni, és véghez kell vinni a védelmi szövetség bővítését, méghozzá gyorsan, hiszen szerinte

mindenki tudja, hogy ez döntő, történelmi pillanat egy nagyon drámai helyzetben.

Nyilatkozatában kiemelte, hogy a szövetség tagjai biztonsági garanciákat nyújtanak a két skandináv országnak, ha elhúzódik a tagsági kérelem benyújtása és a tagság megszerzése közötti átmeneti időszak.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(MTI)

(Borítókép: Annalena Baerbock. Fotó: John Macdougall / various sources / AFP)

Rovatok