Index Vakbarát Hírportál

Így áll most az európai gáztárolók telítettsége

2022. május 17., kedd 09:05

Rekordtempóban töltődnek fel az európai gáztározók. A Gas Infrastructure Europe (GIE) adatai szerint több mint negyvenszázalékos a telítettség a tározókban.

Az európai föld alatti tárolókban a gázkészletek szintje már meghaladta a 40 százalékot, ami az október 1-jére kitűzött cél fele. A Gas Infrastructure Europe (GIE) adatai szerint ebben a hónapban rekordütemű a gázszállítás az európai létesítményekbe a 2011 óta figyelt adatok szerint.

Május 15-én az európai gáztározó létesítmények telítettsége már 40,06 százalék volt, ami 3,8 százalékponttal alacsonyabb, mint az elmúlt öt év átlaga. Jelenleg mintegy 42,66 milliárd köbméter gáz van a tározókban, ami közel 7 százalékponttal több, mint tavaly ugyanezen a napon. Korábban az Európai Bizottság javaslata szerint október 1-jéig 80 százalékos, november 1-jéig pedig 90 százalékos telítettséget kell elérni az EU gáztárolóiban.

A jelentés szerint legaktívabban Portugália és Lengyelország tölti fel tárolóit gázzal, ők 89,31 százalékos, illetve 87,88 százalékos készletszintet értek el. A tározók kapacitása jelenleg a Gas Infrastructure Europe adatai szerint

A terminálokról érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) mennyisége májusban 5,26 milliárd köbméter volt Európa gázszállító rendszerében. Az uniós országok LNG-készletei most 2 százalékkal magasabbak, mint 2021-ben, és 11 százalékkal magasabbak az ötéves átlagnál. Ugyanakkor február 13-a óta a GIE nem vette figyelembe az Egyesült Királyságban található föld alatti gáztárolókra és LNG-fogadó terminálokra vonatkozó adatokat.

(Borítókép: David Hecker / Getty Images)

Rovatok