Index Vakbarát Hírportál

Pillanatokon belül 800 forint lehet egy kiló kenyér

2022. május 18., szerda 09:24

A háború miatt jelenleg 15-20 millió tonna ukrán gabona hiányzik a piacról, ami hatással van a világpiaci árakra – nyilatkozta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A búza tonnánkénti ára már 130 ezer forint felett van, ami több mint kétszerese a tavaly júliusi árnak. Emiatt a liszt tavaly augusztusi 85-90 forintos ára mostanra 160 forintra emelkedett, és ez a folyamat még nem áll meg.

Július elsejétől további 60 forint körüli drágulásra lehet számítani a liszt esetében, miután a gáz árának újabb növekedésével kalkulálnak − írta meg a Magyar Hang.

A szakember arra a következtetésre jutott, hogy egy kenyér kereskedelmi ára 800 forint körül alakul. Ezt majd a sütőipar alakítja, de az szerinte biztos, hogy a gabona árnövekedése mindennek az árát emeli, tehát

júliustól általános árrobbanás lehet a húsnál, az olajnál, a tejnél, a cukornál, mindennél, amihez szükség van a gabonafélékre.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Soós Lajos / MTI)

Rovatok