Index Vakbarát Hírportál

Az MNB tízmillió forintra bírságolta meg az Opus Globalt

2022. május 18., szerda 10:50

Három problémás területet találtak az Opus Global Alapkezelőnél, igaz, az MNB enyhítő körülményként értékelte az eljárás alatti együttműködést.

Összesen 9,75 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt.-re – az elektronikus portfólió-nyilvántartásra, az ügyfélmegbízások rögzítésére, valamint az informatikai tartalék szerver működésére vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt –, és felszólította a feltárt hiányosságok megszüntetésére – adta hírül a jegybank. 

A korlátozott terjedelmű, átfogó vizsgálat során 2018. február 1-jétől a vizsgálat idejéig tekintették át az alapkezelő működését, és mint a jegybank feltárta,

az alapkezelő által egyes alapok esetében alkalmazott rendszer nem felel meg teljes mértékben a portfólió-nyilvántartási rendszerrel szemben támasztott követelményeknek.

Az MNB így határozatában kötelezte az alapkezelőt, hogy valamennyi adatot időben rögzítsen a nyilvántartási rendszerében, így biztosítva a nettó eszközérték pontos alátámasztottságát.

A jegybank hiányosságot tárt fel az alapkezelő letétkezelői kapcsolatának dokumentáltságában, s kötelezte az alapkezelőt, hogy a letétkezelő megbízására minden esetben a vonatkozó jogszabályi előírás által megkövetelt formában kerüljön sor. Felszólította továbbá az alapkezelőt, hogy az irányítás és a jogosultságkiosztás szintjén biztosítsa az egyedi eszközökre vonatkozó befektetési döntések meghozatalának és végrehajtásának elkülönítését az egyes ügyletek elszámolásától és adminisztrálásától.

Az informatikai területet érintő működés miatt az MNB a vizsgálat során megállapította, hogy az alapkezelő nem rendelkezett megfelelő fizikai tartalék kiszolgáló szerverrel.

Az MNB határozatában szereplő bírság megállapításakor egyébként a jegybank enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy az Opus Global Alapkezelő a vizsgálat során együttműködő magatartást tanúsított, s már a vizsgálat idején intézkedéseket tett a feltárt hiányosságok kijavítására.

Rovatok