Index Vakbarát Hírportál

Újabb kriptovalutáról vették le a keresztvizet

2022. május 18., szerda 06:56

A befektetők több mint 7 milliárd dollárt vontak ki a tetherből, mivel az egy időre kikerült a dollárhoz való kötöttségből. A gyors tőkekivonás újabb kérdéseket vetett fel a világ legnagyobb stabilcoinjának értékét meghatározó tartalékokkal kapcsolatban. Az elmúlt időszakban több kriptovaluta is leértékelődött, aminek a hátterében az általános piaci bizonytalanság lehet.

A CoinGecko adatai szerint a tether forgalomban lévő készlete az egy héttel ezelőtti körülbelül 83 milliárd dollárról kedden kevesebb mint 76 milliárd dollárra csökkent. Az úgynevezett stablecoin elvileg mindig 1 dollárt ér, de csütörtökön az árfolyama egészen 95 centig csúszott a terraUSD nevű rivális token összeomlása miatti pánik közepette – számolt be a CNBC.

A legtöbb stablecoin mögött fiattartalékok (vagyis azok a kriptók, melyek mögött a központi bankok vagy más állami hatóságok által kibocsátott és deklarált törvényes fizetőeszközök) állnak, az ötlet lényege, hogy elegendő biztosítékkal rendelkezzenek arra az esetre, ha a felhasználók úgy döntenének, hogy kiveszik a pénzüket. Az újfajta algoritmikus stablecoinok, mint a terraUSD vagy UST, azonban kódra próbálják alapozni a dollárhoz való kötöttségüket. Viszont ezeket a tokenfajtákat is elérte az általános piaci bizonytalanság – amelyet egyszerre erősítenek az orosz–ukrán háború hatásai, az elszabaduló infláció és a szállítmányozási zavarok –, a bitcoin árfolyama is 30 ezer dollár környékére gyengült a hónap eleji 38 471 dolláros szinthez képest. 

Korábban a tether azt állította, hogy minden token mögött 1:1 arányban van dollárfedezet, amit egy bankban tárolnak. A New York-i főügyésszel kötött egyezség után azonban a vállalat felfedte, hogy számos más eszközt – például részvényeket is – fedezetként használt a tokenekhez. A legutóbbi bontás szerint 4,2 milliárd dollárnyi készpénz volt csak a tether mögött, míg 34,5 milliárd dollár három hónapnál rövidebb lejáratú, azonosítatlan kincstárjegyekből állt, míg 24,2 milliárd dollárnyi állomány kereskedelmi papírokból állt össze.

Ezeket a tether által negyedévente készített igazolásokat az MHA Cayman jegyzi, amely egy kajmán-szigeteki székhelyű cég, amelynek LinkedIn-profilja szerint mindössze három alkalmazottja van. A tetherre ezért a piacok nyomást helyeznek, hogy auditáltassa a működését, de ezt lassan egy éve nem tette meg, pedig a kibocsátó jelezte a hajlandóságát.

(Borítókép: Justin TALLIS / AFP)

Rovatok