Index Vakbarát Hírportál

Megszűnt a hatósági ár, volt, ahol 1200 forintba került egy liter benzin Ukrajnában

2022. május 18., szerda 19:20

A jelek szerint túl optimista volt a kijevi kormány, amikor kedden bejelentette, hogy a háborús ellátási nehézségek ellenére megszünteti a hatósági áras rendszert az üzemanyagok piacán. Szerdán már elszabadultak az árak.

Kedden döntött arról az ukrán vezetés, hogy felfüggeszti az árszabályozást az üzemanyagpiacon. Julia Szviridenko miniszterelnök-helyettes azzal indokolta a döntést, hogy ugyan a háború elején üzemanyaghiány volt országszerte, az ellátás most, ha nem is zavartalan, de biztosított a legtöbb területen. 

Szakértők szerint a szigorú árszabályozás arra kényszerítette a kutak üzemeltetőit, hogy 10-15 literes üzemanyag-ellátási korlátozásokat vezessenek be a törzsvásárlók, szállítmányozók számára, míg mindenki más legfeljebb 5-10 litert vásárolhatott. Emiatt azonban állandósult a kereslet a vásárlók oldalán, valamint a kőbe vésett szintek miatt finanszírozási gondok is jelentkeztek a piaci szereplőknél. Ezt enyhítendő az ukrán kormány április 29-én 40-43 százalékkal emelte a benzin és a gázolaj maximális árát.

Kedden Szviridenko arról tájékoztatta az Unian ukrán hírügynökséget, hogy a kijevi vezetés várakozásai szerint a dízel üzemanyag maximális ára várhatóan nem haladja meg az 58 hrivnyás literenkénti árat. A benzin esetében pedig legfeljebb 52 hrivnyás árral számoltak.

Már szerdán kiderült, hogy az árszabályozás elengedése után azonnal volt olyan kút, ahol 90-99 hrivnyáért adták az üzemanyagokat. Vagyis 1 liter benzin 1130-1225 forintba került.

A közösségi médiában már terjednek is olyan videók, ahol a kutakon rekord nagyot ugrott a tankolás költsége. Bár a kommentelők egy része ezt szélsőséges példának nevezi, többen is jelezték, hogy találkoztak már 75 hrivnyás literenkénti árral, ami nagyjából 930 forintot jelent.

Az Index egyik olvasója azonban jelezte, hogy óriási különbségek vannak az árakban Ukrajna-szerte: Lvivben (régi magyar nevén Lembergben) 52-54 hrivnya a benzin litere a legtöbb kúton, míg Kárpátalján 42-50 hrivnya között mozogtak az árak szerdán. Helyi Facebook-csoportokat is megnéztünk, ahol szintén ilyen üzemanyagköltségeket láttunk.

Azonban olvasónk is jelezte, hogy az ellátás bizonytalan: a lengyel határhoz közelebbi részeken ritka, hogy elfogynának a készletek, de Kárpátalján elég gyakori. Azért is alakultak Facebook-, Viber- és Signal-csoportok, hogy gyorsan tudják jelezni egymásnak az emberek, ha valahol éppen lehet tankolni.

Április végén olyan súlyos volt már az üzemanyaghiány, hogy azt tervezték, hogy jegyrendszert vezetnek be a kutakon. Lényegében még szigorúbb mennyiségi korlátozásokat terveztek, mert a háborúban több olajvezeték, kőolaj-feldolgozó és -tároló megsérült, Oroszország és Fehéroroszország felől pedig nem érkeznek szállítmányok, csak Nyugat-Európából, szárazföldön érkezik kőolaj, ez azonban nem elég a szükségletek kielégítésére.

(Borítókép: A sofőrök sorban állnak egy benzinkút előtt Kijevben 2022. május 11-én. Fotó: Viacheslav Ratynskyi / Reuters)

Rovatok