Index Vakbarát Hírportál

Olyasmit szerzett a 4iG, ami másnak még nincs Magyarországon

2022. május 25., szerda 16:22

Elsőként szerzett IT-vagyongazdálkodási tanúsítványt a 4iG – írja szerdán kiadott közleményében a kommunikációs nagyvállalat.

Azt írták, hogy a Magyar Szabványügyi Testület elsőként állította ki számukra az IT-vagyongazdálkodási irányítási rendszer tanúsítványt (ISO/IEC 19770-1).

Ennek megszerzése az informatikai eszköztár élettartam végéig tartó optimális kihasználtságáról, biztonságos kezeléséről és kivezetéséről biztosítja a cég partnereit, továbbá szavatolja a 4iG transzparens és magas színvonalú szakmai működését, valamint bizonyítja az IT-biztonság iránti elkötelezettségét.

A minőségbiztosítási szabvány a vállalat IT-rendszereihez kapcsolódó informatikai eszközök életciklus-menedzsmentjével kapcsolatban támaszt követelményeket,

továbbá kiterjed a szoftverek és hardverek kezelésére is.

A szabvány meghatározza a szoftverek módosításának, másolásának és terjesztésének lehetőségét, különös tekintettel a hozzáférés és az integritás ellenőrzésére, ami mellett az alul- és túllicencelés ellenőrzésére is kiterjed. Az IT szoftvereszköz-gazdálkodási rendszer az informatikai eszközökön végrehajtott változások és jogosultságok nyomon követését, a használati engedélyek feltételeit is szabályozza. 

A 4iG Nyrt. korábban több fontosabb, ehhez hasonló tanúsítványt is megszerzett, köztük az antikorrupciós irányítási rendszerre, minőségirányításra, katonai minőségirányításra, információbiztonságra, informatikaiszolgáltatás-irányításra és környezetirányításra vonatkozókat is.

Rovatok