Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor megnyerte az első olajembargós ütközetet

2022. május 25., szerda 10:49

Orbán Viktor tegnap egy kiszivárgott levél szerint kizárta, hogy a jövő heti csúcstalálkozón megvitassák az EU által Oroszországgal szemben javasolt olajembargót. Ma Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: kizárta, hogy az Európai Tanács jövő heti csúcstalálkozóján uniós szintű megállapodás szülessen az orosz olajimport betiltásáról.

A davosi Világgazdasági Fórum alkalmával a Politicónak adott interjújában Ursula von der Leyen elmondta, hogy nem akar „hamis várakozásokat” kelteni a jövő heti megállapodással kapcsolatban:

Szerintem ez nem egy megfelelő téma arra, hogy az Európai Tanácson belül oldjuk meg. Mert nagyon technikai jellegű, amit megvitatunk. Olyan, tengerparttal nem rendelkező országokról beszélünk, amelyeknek alternatív ellátásra van szükségük csővezetéken keresztül. Így a csővezetékekbe történő beruházásról kell beszélni, hogy növeljük az ellátást, és beszélünk finomítókról, amelyeket korszerűsíteni kell, valamint beruházásokról és megújuló energiáról.

Ursula von der Leyen az észrevételeit azután tette, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentette, hogy a május 30. és 31. közötti csúcstalálkozón nem fog tárgyalni az orosz szankciókról.

Nagyon messze még a megállapodás

Csaknem három hete már, hogy Ursula von der Leyen az orosz nyersolaj és finomított üzemanyagok teljes importjának „teljes tilalmát” javasolta azért, hogy EU megpróbálja elvágni a Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziójának egyik legjövedelmezőbb bevételi forrását. Számos tárgyalási forduló és a tilalom bevezetésére való felkészülésre szánt több idő felajánlása ellenére Magyarország eddig sikeresen megakadályozta, hogy a tagállamok között megállapodás szülessen a szankciókról.

A magyar kormány számtalanszor figyelmeztetett, hogy az orosz olaj betiltása pusztító csapást mérne a magyar gazdaságra.

Az Orbán-kormány szerint akár 15-18 milliárd euróba is kerülhet, ha Magyarország lemondana az orosz olajról, hiszen a finomítókat át kell állítani. Brüsszelben elhúzódó tárgyalások folynak arról, hogy miként lehetne reagálni Magyarország igényeire.

Folyamatos az alkudozás

„Ez egy politikai elem, amelyet meg lehet vitatni. A kérdés az, hogy a többi 26 tagország mennyit hajlandó beruházásként engedni Magyarországnak. De az első és legfontosabb kérdések technikai jellegűek, ezekről most tárgyalunk” – mondta Ursula von der Leyen, aki arra a kérdésre, hogy várható-e, hogy a jövő heti csúcstalálkozón megvitatják a kérdést, azt mondta:

Nem számítok rá, nem akarok itt hamis várakozásokat kelteni.

Az Európai Bizottság elnöke azt is jelezte, hogy a következő napokban folyamatosan fog beszélni Orbán Viktorral: „Meglátogattam őt Budapesten, hogy megértsem, mik lennének a következmények, illetve objektíven ez egy erős és nehéz technikai probléma. Természetesen mindig van benne politika, de ez elsősorban most ez egy technikai probléma. Folyamatos a kapcsolat közöttünk, ha szükséges, mindig kapcsolatban vagyok vele telefonon keresztül.”

(Orbán Viktor és Ursula von der Leyen 2020-ban. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok