Index Vakbarát Hírportál

Csúcson a naperőművi áramtermelés

2022. május 25., szerda 11:53

Csúcsot döntött a naperőművi áramtermelés áprilisban, a gáztüzelésű erőművek termelése azonban csökkenést mutat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal áprilisi jelentése alapján.

Áprilisban a magyarországi óránkénti átlagos áramtermelés 9 százalékkal volt alacsonyabb, mint márciusban, és 4,2 százalékkal csökkent tavaly áprilishoz képest. A naperőművi termelés csúcsot döntött, míg a gáztüzelésű erőművek termelése csökkent – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) áprilisi villamosenergia-piaci jelentéséből.

A gáztüzelésű erőművek termelése 25 százalékkal volt alacsonyabb, amihez hozzájárult a Dunamenti Erőmű karbantartása. A megújuló termelés dinamikusan bővült, április 13-án a naperőművi termelés napi maximuma 1806 megawatt volt, ami abszolút rekord, messze meghaladva a tavaly augusztusban mért 1407 megawatt értéket.

A márciusi extrém értékek után áprilisban megawattóránként 80-100 euróval alacsonyabb villamosenergia-árak alakultak ki a másnapi piacokon; az árak 200–250 euró között ingadoztak a hazai tőzsdén. Az árcsökkenés a gázárak korrekciójának és a magasabb megújuló termelésnek volt köszönhető – közölte a MEKH.

A másnapi, piacokon tapasztalt áresés mellett azonban az éves árak tovább emelkedtek, mivel a kereskedők tartós európai gázpiaci szűkösségre és magasabb jövőbeni gázárakra számítanak.

A rögzített lakossági tarifának köszönhetően Magyarországon a magas árkörnyezet ellenére sem változott a fogyasztás. A stagnáló kereslet mellett a havi rendszerterhelés csúcsa 3,8 százalékkal volt magasabb, mint tavaly áprilisban. A magasabb rendszerterhelés a hó eleji, átlagosnál hidegebb időjáráshoz kapcsolható.

Április 5-ig a fogyasztás mintegy 5,7 százalékkal volt magasabb.

Áprilisban az előző havi 23 százalékról 26 százalékra nőtt az import aránya. A legtöbb forrás Szlovákia és Románia felől érkezett, míg Szerbiába és Horvátországba jellemzően exportált Magyarország – közölte a MEKH.

Rovatok