Index Vakbarát Hírportál

Mark Rutte: Magyarország hangosan tiltakozik, de el fogja fogadni az olajembargót

2022. május 26., csütörtök 16:57 | aznap frissítve

Hetek óta zajlik a vita az Európai Unió hatodik szankciós csomagjáról, amely magában foglalja az olajembargót is. Magyarország tiltakozik ez ellen a leghangosabban az unió országai közül, Mark Rutte azonban pozitívan áll a helyzethez, szerinte már közel van a megállapodás.

Jövő héten megegyezés születhet az Európai Unió többi tagállama és Magyarország között – jelentette ki Mark Rutte holland miniszterelnök a CNBC amerikai tévécsatornának. A holland kormányfő azzal kapcsolatban nem árult el részleteket, hogy milyen formában képzeli el a kompromisszumot.

A holland miniszterelnök elmondta, hogy a helyzet teljesen független a jogállamisági vitától. Kiemelte ugyanakkor, hogy a döntéseket csak akkor lehet elfogadni az EU-ban, ha mindegyik tagállam támogatja. Szerinte azonban sokkal jobb lenne, ha a többség akarata elég lenne – írja a hvg.hu.

Lehetséges a megállapodás

Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter szerint továbbra is elérhető a megállapodás az Európai Unió tagországai között arról, hogy a közösség együtt vezessen be embargót az orosz kőolajra. Kifejtette, hogy a tagországok energiaellátási helyzete eltérő, jelentős és valós kihívás, hogy egyes kelet-európai országok erősebben függenek az orosz energiaimporttól, mint a nyugat-európai országok.

Ugyanakkor fontos, hogy Európa egységes maradjon és együtt maradjon, ezért minden tagállamnak erőfeszítéseket kell tennie a függőség csökkentésére, és ez Magyarországra is érvényes

– mondta a német alkancellár.

Lehetne más megoldás

Korábban lapunknak Gaál Gellért, a Concorde energetikai szakértője elmondta, hogy más módon is lehetne szankcionálni Oroszországot, amellyel nem büntetnék az EU tagállamait. Elmondása szerint egy büntetővám bevezetése lenne a jobb megoldás.

Büntetővámnál lenne az oroszoknak bevételük, de ez komolyan visszaesne a forgalomcsökkenés miatt. Ha szignifikánsan akarjuk csökkenteni az orosz nyersanyagfüggőséget, akkor a vámmal terhelt uráli olajnak drágábbnak kell lennie, mint az alternatív nyersolajnak – mondjuk a Brent-típusú olaj árfolyamánál. Ezzel a módszerrel kikényszeríthető a diverzifikáció, hiszen a finomítók az olcsóbb nyersolajat fogják favorizálni

– mondta a szakember. Szerinte ezzel nem lenne kínálati hiány sem az országokban.

Rovatok