Index Vakbarát Hírportál

Festményhamisító bandát fogtak el Magyarországon, művészeti galériák is érintettek az ügyben

2022. május 30., hétfő 17:57

A rendőrség elfogta egy olyan festményhamisító bűnbanda tagjait, amely a legismertebb művészek alkotásait hamisította és árulta, körülbelül félmilliárdos kárt okozva ezzel. Az ügyben szakértők és művészeti galériák is érintettek.

A rendőrség közleményében azt írták, hogy április végén nyolc megyében és 21 helyszínen 17 különböző személynél tartottak házkutatást az esettel összefüggésben. Az összehangolt akcióban 120 rendőr vett részt, akik számos hamisítványt, valamint az azok elkészítéséhez szükséges különböző eszközöket, hamis szakértői véleményeket, de még hamis múzeumi pecsétet is lefoglaltak. 

A lefoglalt hamis festmények között vannak Munkácsy, Gulácsy, Vaszary, Caravaggio, Picasso és Rubens műalkotásait reprodukáló képek is.

A Készenléti Rendőrség műkincsvédelmi egysége jelentős kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalás gyanúja miatt folytat eljárást. A műkincsvédelmi nyomozók információi alapján széles körben kezdett el terjedni hamis festmények eredetiként történő árusítása, megtévesztve ezzel a gyanútlan vásárlókat. Volt olyan híres festmény, amelyről több reprodukció is született, hogy azok mindegyikét később eredetiként eladva értékesítsék.

A legkeresettebb festők között ott volt Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Vaszary János, de még Caravaggio, Pablo Picasso és Peter Paul Rubens is. A képek előkerülésének okát különböző történetekkel támasztották alá. Ráadásul a rendőrség szerint 

Az ügyben nemcsak amatőr műkedvelők, hanem szakértők, művészettörténészek és művészeti galériák is érintettek. 

A rendőrség szerint a nyomozás jelenlegi szakaszában még a további tárgyi bizonyítékok beszerzése, a tanúk kihallgatása és a lefoglalt festmények szakértői vizsgálata zajlik. Az eset miatt a rendőrök azt kérik, hogy a műkedvelők minden esetben óvakodjanak a tisztázatlan, gyanús eredetű műkincsek megvásárlásától.

Rovatok