Index Vakbarát Hírportál

A Nyugat most ismerkedik vele: kopogtat az élelmiszerhiány

2022. június 1., szerda 14:44

A kommunizmus éveiben nem volt olyan élelmiszerhiány Magyarországon, mint amilyen Nyugat-Európa egyes országaiban tapasztalható – jelentette ki a Mathias Corvinus Collegium Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője.

Sebestyén Géza a Karc FM reggeli műsorában elmondta, hogy a franciák, a németek és az angolok például a korábbinál nem csupán kétszer-háromszor drágábban kapnak étolajat, lisztet, kukoricát vagy mustárt, az is előfordul, hogy a termékek elfogynak a boltokban. 

Az élelmiszerhiány oka egyértelműen a háború. 

Azonban amíg Ukrajnában a harcok és a munkaerő hiánya hátráltatja a termelést, addig az orosz gabona és egyéb élelmiszeripari termékek az uniós szankciók miatt nem jutnak el a boltok polcaira. 

Ráadásul az élelmiszerhiány nemcsak a lakosságnak okoz kellemetlenségeket, hanem az éttermek működését is ellehetetleníti.

A keleti termőterületek kiesésével nagyobb hangsúly helyeződik az egyes országok önellátó képességére, az agrárium fejlesztésére, az élelmiszerek hazai előállítására.

Sebestyén Géza várakozásai szerint az élelmiszerek esetében a magas nemzetközi árszint Magyarországon is érezteti hatását, bár a kormány intézkedéseinek köszönhetően az alapvető élelmiszerekhez a lakosság hatósági áron juthat hozzá. 

(Borítókép: Egy vásárló üres polcok között sétál egy londoni élelmiszerboltban 2022. március 26-án. Fotó: Hesther Ng / SOPA Images / Getty Images)

Rovatok