Index Vakbarát Hírportál

Lesz üzemanyag, de sorba kell állni érte sok helyen

2022. június 1., szerda 06:50

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint a hatósági ár bevezetése óta egyre nagyobbak az ellátási gondok.

A 480 forintos hatósági árat tavaly november közepén vezette be a kormány az üzemanyagokra. Idén február vége óta a nagykereskedők sem adhatják ennél drágábban a benzint és a gázolajat a kutaknak. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint azóta egyre nagyobbak az ellátási gondok.

Grád Ottó szerint nyilvánvaló, hogy a piaci értéken 700-750 forintba kerülő üzemanyagot senki nem fogja ilyen árkülönbözettel, ekkora veszteséget vállalva az országba importálni, a kieső mennyiséget pedig a finomítók sem képesek hosszú távon biztosítani. A Magyar Ásványolaj Szövetség éppen ezért többször is jelezte a kormánynak, hogy kockázatos hosszabb távon hatósági áron adni a benzint.

Ha nem történik változás e téren, akkor a nyár közepére vagy végére már súlyos ellátási kockázatok lehetnek

– nyilatkozta a főtitkár az RTL Híradónak, aki szerint pánikra viszont nincs okunk, mert az nem fordulhat elő, hogy  elfogy az üzemanyag, arra viszont számítani lehet, hogy bajos lesz sorban állás nélkül benzinhez jutni.

A Nemzetközi Energiaügynökség igazgatója a Spiegelnek arról beszélt, hogy az orosz–ukrán háború miatt minden korábbinál mélyebb és hosszabb energiaválság alakulhat ki Európában. Orbán Viktor Brüsszelben viszont az alábbi képet osztotta meg a közösségi oldalán: 

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok