Index Vakbarát Hírportál

Csökkent az olaj ára

2022. június 2., csütörtök 09:56

A Financial Times című lapnak arra az értesülésére ment lejjebb az olaj ára, hogy Szaúd-Arábia kész növelni a kitermelést abban az esetben, ha a szankciók miatt jelentősen visszaesne az orosz olajtermelés.

„Szaúd-Arábia tisztában van a kockázatokkal, és nem érdeke elveszíteni az olajárak feletti ellenőrzést” – mondta egy forrás az Financial Timesnak. Reggel 8 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta ára hordónként 1,49 dollár (1,32 százalék) csökkenéssel, 114,80 dolláron állt.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ szakértői szerdai ülésükön napi 1,4 millió hordóra csökkentették a 2022-ben várható olajtöbblettel kapcsolatos várakozásukat az egy hónappal korábban prognosztizált napi 1,9 millió hordóról.

Csütörtökön először az OPEC+ miniszteri monitoringbizottságának ülésére, majd egy teljes körű miniszteri ülésre kerül sor. Az FT egyik forrása szerint Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek vizsgálják annak lehetőségét, hogy már ezen a napon ismertessék termelésnövelési szándékukat.

Az orosz statisztikai hivatal csütörtökön közölte, hogy az áprilisi orosz kőolaj- és gázkondenzátum-termelés 41,1 millió tonna volt, ami 11,5 százalékkal kevesebb a márciusinál, és 4,1 százalékkal elmarad a tavaly áprilisi szinttől.

Rovatok