Index Vakbarát Hírportál

Haladékot kapnak a turisztikai szolgáltatók és a vendéglátóhelyek

2022. június 4., szombat 05:52

Fél év türelmi időt kapnak a napi adatszolgáltatásra való felkészüléshez.

Egy péntek délután a parlamentnek benyújtott, alapvetően a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról és az Alaptörvény háborús veszélyhelyzettel kapcsolatos módosítása nyomán a Magyar Honvédség működését, jogosítványait és kötelezettségeit, továbbá az Orbán Viktor miniszterelnöké mellett a miniszteri biztosok, kormánybiztosok, közigazgatási államtitkárok fizetésemelését szabályozó salátatörvénybe rejtett, mindössze négysoros paragrafussal kegyelmezett meg a járvány miatt eléggé megtépázott turisztikai szektornak a jogalkotó. Fél évvel eltolta ugyanis a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára szükséges adatszolgáltatás kezdő időpontját a turisztikai attrakciók, illetve a vendáglátóhelyek esetében. 

Így idén július elseje helyett a következő fél évet még felkészüléssel tölthetik, és

csak 2023 január elsejétől lenne kötelező a valós idejű adatszolgáltatás az egyes turisztikai attrakciók és a vendéglátóhelyek látogatóiról, kihasználtságáról

a digitális turizmustervezés megteremtése érdekében. Az eredeti szándék szerint NTAK-ba érkező, deperszonalizált statisztikai adatok alapján pontosan láthatóvá és mérhetővé válik egy-egy adott település, turisztikai térség vagy éppen az egész turisztikai szektor teljesítménye, ágazati megosztásban is. Már amennyiben a parlament megszavazza a törvényjavaslatot. 

A jelenleg hatályos szabályozás szerint egyébként minden, Magyarországon működő vendéglátó üzlet üzemeltetőjének – vagyis annak tulajdonosának vagy bérlőjének − regisztrálnia kell vendéglátó üzletét az NTAK-ba.

Az NTAK-adatszolgáltatásra köteles vendéglátó üzletek típusai:

A munkahelyi/közétkeztetés , a rendezvényi étkeztetés és a mozgó vendéglátóhely besorolással rendelkező üzletek nem szolgáltatnak adatokat.

Az NTAK-adatszolgáltatásra kötelezett turisztikai attrakciók: 

a Balatoni Hajózási Zrt. járata, vagy

a MAHART – PassNave Személyhajózási Kft. járata, vagy

TEÁOR’08 49.39 M.n.s. egyéb szárazföldi személyszállítás tevékenység közül a „hop on hop off” jellegű, menetrend szerinti buszos városnéző turisztikai szolgáltatás;

(Borítókép: Kávét visz a felszolgáló a kávézó teraszán ülő vendégeknek Nyíregyháza belvárosában 2021. április 24-én. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Rovatok