Index Vakbarát Hírportál

Állami felügyelet alá kerülhet a magyar földgázszállító cég

2022. június 5., vasárnap 07:28

Az Ukrajnában zajló háború miatt elrendelt veszélyhelyzet miatt állami felügyelet alá vonta a magyar kormány az FGSZ Zrt.-t.

A magyar kormány elrendelheti a Mol-csoporthoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság állami felügyelet alá vonását – derült ki a szombat este megjelent Magyar Közlönyből.

Mint azt a határozatban írják, a magyar állam nevében az energiapolitikáért felelős miniszter jár el, aki megteszi mindazokat az intézkedéseket, amelyek az FGSZ működőképességének fenntartása és az állami felügyelet hatékony ellátása érdekében szükségesek. A miniszter kizárólagosan jogosult dönteni a Társaság közgyűlésének hatáskörébe tartozó ügyekben.

A rendelet a miniszternek a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 97. § (2) bekezdése szerinti, a földgázellátási válsághelyzet vészhelyzeti szintjét elrendelő, a Magyar Közlönyben haladéktalanul közzétett egyedi határozata közzétételekor lép hatályba.

Az FGSZ Zrt. közleménye szerint

A földgázellátási vészhelyzet olyan súlyos gázellátási zavar, mely során nem áll rendelkezésre elegendő gázforrás az ellátási igények kielégítésére. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. rendszerüzemeltetőként folyamatosan monitorozza az ország földgáz-ellátásának folytonosságát, ám jelenleg nem tapasztal fennakadást az ország ellátásában.

Amint arról beszámoltunk, szintén a Magyar Közlöny legújabb számában jelent meg a rendelet az extraprofitadóról. A kormány kihelyezett kormányülésen fogadta el a 2023-as költségvetést, és döntött az extraprofit-különadók kivetésének szabályairól. Az elhúzódó háborús helyzet miatt a kormány rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre, amelybe azoknak a szektoroknak kell különadót fizetni, amelyek extraprofitra tettek szert az elmúlt időszakban.

A kormány felkészült, ha esetleg valami történik a gázvezetékekkel

Korábban Nepop Ljubov, Ukrajna magyarországi nagykövete elmondta, hogy az olajembargó mellett érdemes lenne beszélni a gázszállítást érintő szankciókról is.

Most az olajembargó van az asztalon, de a gázról is kell beszélni, mert olaj meg gáz, ez két olyan dolog, amelyikből Oroszország a legtöbb bevételt kapja

– emelte ki.

Az ukrán energiaügyi miniszter pedig korábban úgy fogalmazott: „Ukrajnának van egy erős ütőkártyája: a Barátság kőolajvezeték”. Szerinte „akár valami történhet is ezzel a vezetékkel, de végső soron az ukrán kormány, és az elnök dönt politikai kérdésekben, és abban, hogy olyan nyelvezetet használjunk, amit Orbán Viktor is megért”.

Rovatok