Index Vakbarát Hírportál

Olyan lépésre készül az unió, amelyet Orbán Viktor nem tud megvétózni

2022. június 7., kedd 15:45

Az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy importvámot vezet be az oroszoktól érkező olajra.

Az orosz olaj megvámolásának lehetőségét már május közepén és a hónap végén is felvetették, akkor azonban a döntéshozók még elsősorban az olajembargóról szóló tárgyalásokra fókuszáltak.

A Spiegel azt írja, hogy immár az Európai Bizottság is fontolgatja az orosz olaj megvámolását. A német lap szerint ennek elsődleges oka pont az lehet, hogy Orbán Viktor fellépése által Magyarország, Szlovákia és Csehország is mentesült az embargó alól.

A lépés gyakorlati hatása attól függ, hogy pontosan milyen mértékű vámmal terhelnék meg az orosz olajat. Kisebb mértékű vám esetén az orosz szállítások volumene nagyságrendileg a jelenlegihez hasonló maradna (mivel más országoknak már most is olcsóbban adnak el olajat, mint Európának), viszont az oroszoknak kevesebb bevételt hozna a kereskedés, miközben az unió bevételeit növelné. Egy nagyobb mértékű vámmal viszont – amelyet az oroszok már nem tudnának kigazdálkodni – elérhetnék, hogy az orosz export jóformán teljesen leálljon.

Ráadásul ezt Orbán Viktor sem tudná megakadályozni.

Ehhez a külkereskedelmi politikát érintő döntéshez ugyanis nem lenne szükség az összes tagállam támogatására, az Európai Tanács egyszerű többséggel is dönthetne a kérdésben.

Az ukrajnai háború keddi eseményeit ebben a cikkünkben közvetítjük.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: AFP / AP Photo / Olivier Matthys Pool)

Rovatok