Index Vakbarát Hírportál

Elég jelentős extraprofitadót fizet az idén az OTP

2022. június 8., szerda 09:28

A kormány 2022. június 4-én kihirdetett rendeletében átmeneti jelleggel, a 2022-es és 2023-as évekre extraprofitadó kivetéséről döntött a hitelintézetekre és a pénzügyi vállalkozásokra. Az OTP Bank 78,3 milliárd forintnyi extraprofitadót fizet az idén, a jövő évi összeg még egyeztetés alatt áll – ezt a pénzintézet közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A közleményben kitérnek arra, hogy extraprofitadó alapja 2022-ben a 2021-es éves beszámolóban meghatározott nettó árbevétel, az adó kulcsa pedig 10 százalék. Ennek megfelelően

az OTP magyarországi csoporttagjait 2022-ben 78,3 milliárd forintnyi befizetési kötelezettség terheli.

Ezt 2022 második negyedévében egy összegben könyvelik majd el, és a korrigált eredménykimutatás-szerkezetben a korrekciós tételek között mutatják majd be. A befizetési kötelezettségből 4,8 milliárd forint az OTP Jelzálogbankot terheli.

A háború hatásai

A közleményben hangsúlyozták, hogy az orosz–ukrán fegyveres konfliktus következtében az OTP Csoport 2022 első negyedévében konszolidált szinten 33,4 milliárd forintos veszteséget szenvedett el, ezen belül a magyarországi alaptevékenység – OTP Core – kapott osztalék nélküli adózott vesztesége 78,4 milliárd forintot tett ki.

Mindemellett, 2022 első negyedévében az OTP Core korrigált nettó kamateredménye 4 milliárd forinttal elmaradt a 2021 negyedik negyedévi 107,7 milliárd forintos értéktől, így az OTP Core első negyedéves nettó kamatmarzsa az emelkedő hozamkörnyezet ellenére csökkent (negyedév/negyedév alapon 26, év/év alapon 4 bázisponttal), és mindössze 7 bázisponttal haladta meg a történelmi mélypontot jelentő 2020 negyedik negyedéves szintet – áll a közleményben.

Más befizetések is terhelték a bankot, hiszen az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) április 13-án felszólította az OTP Bank Nyrt.-t, az OTP Lakástakarék Zrt.-t és a Merkantil Bank Zrt.-t a Sberbank kártalanítási folyamatból fakadó, a társaságok által fizetendő OBA által megállapított rendkívüli fizetési kötelezettségről. Ezért az OTP Bank Nyrt.-t 26,8 milliárd, az OTP Lakástakarék Zrt.-t 1,7 milliárd, míg a Merkantil Bank Zrt.-t 34 millió forintnyi rendkívüli fizetési kötelezettség terheli, melyet 2022. május 25-ig kell teljesíteni. Ezt az összeget egyéb ráfordításként számolja majd el a bank a könyveiben, de az eredményre való végleges hatását módosíthatja az OBA visszafizetési kötelezettsége, melynek forrása a Sberbank eszközértékesítésből befolyó pénzösszeg; erre várhatóan 2022 2Q-ban kerül sor.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok