Index Vakbarát Hírportál

Az is drágul már, amit nem is lenne szabad használni

2022. június 9., csütörtök 10:47

Az európai szén ára a következő héten várhatóan stagnálni fog, de elképzelhető, hogy még magasabbra emelkedik, mivel a bőséges közeli kínálat talán ellensúlyozza a nyersanyag iránti növekvő globális keresletet.

A fronthónapra szóló importált európai szénárak 2,85 dollárral emelkedtek, így már 330 dolláros tonnánkénti szinten ál a kurzus. A következő negyedévre szóló határidős szerződések 7,05 dollárral emelkedtek, már 300 dolláron áll a tonnánkénti ár az ICE nemzetközi árupiaci tőzsdén – írja a Montel ipari szakportál.

Egyelőre viszont nem látszik további drágulás a piacon: a fizikai kereskedésben a Global Coal Des ARA index – amely az európai kereskedési aktivitás mércéje – a héten 320 dolláros tonnánkénti szinten stagnált.

Elemzők szerint az áremelkedés a következő időszakban megállhat: a kínálati oldalon újabb készletek jelentek meg. Az európai importterminálok készletei a múlt héten 2020 szeptembere óta a legmagasabb szintre, közel 6 millió tonnára emelkedtek.

Ugyan még némi bizonytalanság látszik a piacokon: 40 dolláros különbségek is voltak egy-egy tonna szénre az északnyugat-európai szállításra szánt júliusi rakományok esetében. De közben az európai piac valószínűleg bőséges készletekkel vág neki a téli keresleti szezonnak. Az viszont egyelőre nagy kérdés, hogy mi lesz a 2023-as szénellátással.

Az orosz exportőrök az elmúlt hónapokban az augusztus 10-től életbe lépő uniós szintű behozatali tilalom előtt fokozták az európai kikötőkbe irányuló szállításokat, hozzájárulva ezzel a jelenlegi bőséges rövid távú kínálathoz. A tilalom az Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió miatt bevezetett szankciók között szerepel.

A DBX száraz ömlesztett áru adatszolgáltató előzetes becslései szerint Északnyugat-Európa ebben a hónapban még mindig 6,53 millió tonna termikus szenet importál majd a tengeren – mindenféle eredetű szénből –, ami a tavaly júniusi 4,47 millió tonnához képest jelentős növekedést jelent. 

Az ausztrál ANZ Bank szerint a szénimport valamennyi kulcsfontosságú importőr országban emelkedik, ami korlátozza a szén világpiaci referenciaárak veszteségeit. Míg Nyugat-Európa az augusztusi tilalom előtt több szenet importált, addig a világ második legnagyobb hőkőszénimportőre, India a hőhullám miatt erős villamosenergia-kereslet közepette többet importált.

A szén úgy éli reneszánszát, hogy a globális klímaváltozás elleni harc jegyében – mint a legszennyezőbb energiaforrást – már le kellene építeni. Ha az orosz–ukrán háború nyomában nem alakul ki energiaválság, akkor jelentősen csökkenne iránta a kereslet. Az uniós szén-dioxid-kibocsátási kvótakereskedelem magas költségei miatt egyáltalán nem érné meg hasznosítani. Azonban a magas földgázárak szintje miatt, valamint a 120 dolláros hordónkénti kőolajkurzus miatt most a szén is jó, alternatív energiaforrásnak tűnik.

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok