Index Vakbarát Hírportál

A válság hatalmas aranyvásárlásra ösztökélte a világ jegybankjait

2022. június 10., péntek 19:43

Az Arany Világtanács előrejelzése szerint a következő 12 hónapban jelentős aranyfelhalmozásba kezdenek a világ jegybankjai. Ennek oka, hogy a központi bankok a válság hatására növelni szeretnék a tartalékaikat.

A világ jegybankjai sorra megkezdhetik aranytartalékaik növelését a következő 12 hónapban – derül ki az Arany Világtanács (WGC) friss felméréséből.

A jegybanki aranyvásárlást elsősorban a bizonytalan világgazdasági és pénzügyi környezet indokolja, különösen a fejlődő gazdaságokban. 

A felmérésben megkérdezett központi bankok mintegy 25 százaléka nyilatkozta azt, hogy növelni kívánja az aranytartalékait, ami emelkedésnek számít a 2021-ben mért 21 százalékos arányhoz képest – írja a Mining.com.

A globális geopolitikai helyzet jelenleg sokkal változékonyabb, mint korábban volt, és egyelőre senki nem tudja, meddig marad velünk ez az állapot

– mondta Shaokai Fan, a WGC jegybankokért felelős globális vezetője. Hozzátette, az ilyen bizonytalan időszakokban rendre felértékelődik az arany szerepe biztonságos menedékeszközként.

Shaokai Fan kiemelte, a fejlődő gazdaságokban a központi bankok optimistán tekintenek a jövőbe az aranyat illetően, azonban szkeptikusak az amerikai dollárral kapcsolatban.

A február 29. és április 29. között készült, 57 válaszadó segítségét igénybe vett felmérésből az derül ki, hogy a fejlődő gazdaságok jegybankjainak tekintélyes része arra számít, hogy bővül ennek a nemesfémnek az aránya a teljes tartalékállományban.

Rovatok